3tt 5äk3rt lö53n0rd

Hur skapar du dig ett säkert lösenord för att hålla busar borta från webbplatsen? Webbstjärnan ger dig en ordentlig genomgång i det säkra lösenordets ädla konst.

Säkra lösenord behövs. Det är inte någonting vi bara säger. Det är inte en underdrift. Det är inte för att skrämma upp. Säkra lösenord behövs. För att ta ett exempel: när Sony Playstations onlinetjänst hackades för en tid sedan tog ett företag som heter Digicure tillfället i akt att granska och analysera lösenorden som bräckts. Enligt deras undersökning var endast 30 av de 128 000 lösenord som analyserades tillräckligt säkra. 30! Av 128 000!

Här följer Digicures lista med de allra vanligaste Playstation-lösenorden:

1. 123456
2. 123456789
3. password
4. 12345
5. 1234
6. 12345678
7. 123
8. winner
9. seinfeld
10. 1234567

Även om dessa framför allt är engelska lösenord så framträder en tydlig bild: alldeles för många har alldeles för svaga lösenord.

Fem lösenordstips

I Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) guide ”Igenkänd och Identifierad” finns det fem bra utgångspunkter man kan ha i åtanke när man formulerar ett lösenord.

 1. Välj inte lösenord som är lätta att gissa om man känner dig.
  - Det här kan exempelvis vara en släkting eller ett husdjurs namn, en födelsedag eller favoritlaget i fotboll. Undvik!
 2. Välj inte ord som finns i en ordbok.
  - Det är betydligt svårare att gissa sig till ”etebra” än ”arbete”.
 3. Kombinera bokstäver, siffror och specialtecken.
  - När du registrerar dig i Webbstjärnan kommer du i kontakt med blandningen av versaler, gemener, siffror och specialtecken. Håll fast vid det! En blandning av dessa gör nämligen lösenordet betydligt mer svårknäckt. Eller vad sägs om ”W3bb5tj4rn4n!” istället för ”webbstjärnan”?
 4. Skriv gärna upp dina lösenord där andra inte kan hitta dem.
  - Med andra ord, när du skapar dig ett mer krångligt lösenord kanske du känner att du vill spara det någonstans tills du memorerat det fullständigt. Ha hellre en papperskopia i byrålådan än ett sparat dokument eller mejl på datorn.
 5. Använd inte samma lösenord på flera ställen.
  - För att ytterligare göra det svårare att knäcka kan du utgå ifrån samma stomme i ditt lösenord, men förändra det något för varje ställe du använder det till. På mejlen kan man ha ”w3bb5tj4rn4nMA!L” ("webbstjarnanmail") och på Facebook ” w3bb5tj4rn4nFB” ("webbstjarnanFB"), till exempel.

Så här skaffar du det ultimata säkra lösenordet

Nämnda tips kanske ger dig ett hum om hur du ska tänka, men det kan trots detta vara svårt att faktiskt komma på något som möter samtliga av kraven ovan. Det finns dock ett knep som på ett ganska enkelt vis genererar ett klurigt och svårknäckt lösenord. Och det utgår egentligen bara från vilken enkel mening som helst.

Tänk dig en mening, gärna någon som du har lätt att komma ihåg. I mitt fall blir det ”Jobba i Webbstjärnan”. Har du memorerat din mening? Toppen! Nu ska vi omvandla meningen till ett lösenord.

Du kan börja med att koka ihop ett recept för hur du ska byta ut vissa bokstäver mot andra tecken. I mitt fall vill jag ersätta alla ”a” med siffran 4, alla ”i” med ett utropstecken och alla ”o” med siffran noll. Vidare, för att ytterligare knaggla till meningen till oigenkännlighet (och således skapa ett bra lösenord) väljer jag att byta ut alla dubbelbokstäver mot [Bokstav]*2. Exempelvis ”bb” blir ”B*2”. På så vis får jag in både specialtecken och siffror.

Meningen ”Jobba i Webbstjärnan” blir som lösenord då ”j0B*24!W3B*2stjärnan”. Smart, eller hur?

Har du lösenordstips du vill dela med dig av? Kommentera gärna!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.