Annikas elever skapar mening

Med bloggen meningarmedelever.se vill Annika Sjödahl på S:t Ilianskolan i Enköping främja skrivandet hos sina elever. Hon vill få sina elever att bli mer bekväma med att publicera sina texter på webben och skriva olika typer av texter. På kort tid har hon fått ihop en tävlingsklar blogg i Webbstjärnan.

Annika Sjödahl arbetar som högstadielärare på S:t Ilianskolan i Enköping och tävlar i Webbstjärnan med laget Meningar med elever. Laget anmälde sig sent till tävlingen, i slutet på januari, men har redan kommit igång och uppnår grundkraven. De har till och med en komplett Om-sida på plats. På meningarmedelever.se vill Annika skapa en textbank där elever kan hitta olika mallar för att lära sig skriva olika typer av texter.

 - Tanken är att bloggen ska innehålla olika skrivmallar, exempel på hur man skriver olika typer av texter. Det kan vara insändare, krönikor, blogginlägg och så vidare. Utifrån mallarna skapar eleverna texter som vi sedan lägger upp på bloggen. Vi kommer även att arbeta med vidgad text, vilket innebär att ljud och text samspelar, berättar Annika.

Det är första gången Annika och hennes elever är med och tävlar i Webbstjärnan, men helt ovana vid webben är de inte.

- Detta är första gången jag eller eleverna arbetar med blogg i undervisningen. Några av eleverna har tidigare jobbat med webbtidning, så de är vana vid att jobba i bloggformatet. Några har bloggar själva och därför kom vi snabbt igång med strukturen på meningarmedelever.se. Vi hoppas givetvis gå i mål och vinna, då vi tycker att idén är super och själva arbetet med detta fick igång alla elevers kreativitet enormt.

 Fick tips om Webbstjärnan

- Idén till bloggen kom från att jag såg ett filmklipp delat av Therese Lumberg där en elev gjort en film om hur man skriver förkortningar. Jag som lärare har länge funderat över hur man kan skapa vidgade texter med eleverna trots begränsad tillgång till datorer. Det slog mig då att vi kunde starta en blogg för eleverna och jag frågade Sara Bruun (deltar i Webbstjärnan med bland annat bloggen ticketnachhässleholm.se)  som jag vet har elevbloggar hur hon gjorde. Hon tipsade mig om Webbstjärnan och jag berättade om idén för mina elever som blev intresserade. Så på den vägen är det, avslutar Annika.

Vill du följa Annika och hennes elevers arbete hittar du deras blogg här!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln