woman on chair av Kristina Alexanderson CC CC-BY-NC-SA

App och webb – bloggande på olika vis

I och med läsplattornas ständigt växande popularitet har begreppet ”app” blivit en naturlig del i skolvardagen. Webbstjärnan reder ut vad en app är och förklarar skillnaden mellan bloggande från app och bloggande från webb.

Vi är mitt uppe i en skolans digitala revolution: i ett rasande tempo förflyttar sig skolarbete från papper till webb, från pennor till läsplattor och från stenciler till Webbstjärnan. En del i detta är nämnda läsplattors genomslagskraft.

Webbstjärnan möter nästan dagligen glada tillrop om att ”nu har skolan äntligen köpt in paddor!”. Det är såklart härligt, men vi känner nu att det kan vara på sin plats att förtydliga skillnaden mellan läsplattornas appar och traditionell webb via en webbläsare i datorn, främst när det kommer till att blogga med WordPress.

App kommer från applikation (application på engelska) och är ett litet program som du själv kan installera och använda. Apparnas genomslag kom i och med lanseringen av mobiltelefonen Iphone, vars gränsnitt till mångt och mycket var uppbyggt kring användandet av just appar, för att utnyttja och uöka telefonens olika möjligheter och funktioner. Sedan Iphonens lansering har ordet ”app” mer eller mindre blivit vardagsmat i svenska språket, och så även i klassrummet.

Apparnas funktioner bygger ofta på att ansluta mot internet och ett exempel på det är appen till bloggverktyget WordPress. Många Webbstjärnelärare och –elever använder sig av WordPress-appen till sin läsplatta eller telefon när de bloggar, för att snabbt kunna blogga ut en bild eller text när man kanske inte riktigt har tid att sitta vid datorn. Utmärkt, eller hur?

Men har du någon gång använt dig av WordPress app har du säkerligen märkt av att gränssnittet är något annorlunda och lite mer begränsat. WordPress som sådant är ett relativt stort verktyg och alla verktygets funktioner ryms helt sonika inte i en mobil- eller läsplatteapplikation. Det går att nå hela sin sajts adminpanel genom att besöka bloggen i verktygets webbläsare, därför är det bra om du inte helt låser dig vid att enbart blogga med hjälp av apparna till läsplattor eller mobiltelefoner.

Vi tycker att apparna är grymma verktyg till undervisningen! Och de tillför onekligen mycket till det ständiga bloggflödet – och detta om något ska applåderas. Det kan emellertid vara bra att ha i åtanke att man inte alltid ska använda sig av appar om man vill nå bloggandets fulla potential.

För att läsa mer om andra appar i undervisningen rekommenderar vi att du besöker Webbstjärnebidraget ipadpanelen.se som är ett samarbete mellan elever på Eskelhems skola på Gotland, Backaskolan i Ystad och Västerskolan i Knislinge. De skriver och tycker till om appar och användandet av Ipad i skolundervisningen.

Så här gör du för att koppla ihop din Webbstjärnan-blogg med WordPress-appen.

1. Installera WordPress-appen till din telefon eller läsplatta.
2. Öppna appen och välj ”Add Self-Hosted Blog” om du har en WordPress-blogg hos Webbstjärnan.
3. Under URL fyller du i bloggens adress, glöm inte ”http://” och ”www”. Till exempel: ”https://www.webbstjarnan.se”.
4. Under användarnamn och lösenord fyller du i dina användaruppgifter som du loggar in på din blogg med.
5. Välj ”Spara”.
6. Klart!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.