Att sjunga sig till läsning – på bloggen!

På Svandammsskolan i Nynäshamn finns det en viss klass 1A som sjunger sig till läsning och sedan publicerar det på webben. Möt Sångsvanarna!

Kristina Skafvenstedt är läraren som står bakom sångsvanarna.se – och hon är väldigt imponerad utav arbetsmetoden ”Att skriva sig till läsning”. Att lyssna, skriva och läsa kopplas samman med Svandammsskolans Ipads som verktyg.

- Allt vi arbetar med lägger vi ut på bloggen. I och med att de är ettor har de mig i alla ämnen utom idrott, så vi uppdaterar bloggen varje dag. Eleverna är väldigt delaktiga, jag lägger ut innehållet men de hjälper till att skapa det, säger Kristina.

Men klass 1A skriver inte bara sig till läsning, de sjunger också. Kristina skriver sångerna själv, så får barnen lära sig dem. Framföranden av sångerna spelas sedan in och läggs upp på bloggen.

- Det är pedagogiska sånger. Vi sjunger bland annat om alfabetet och månaderna. Sång och musik är bra på så många olika vis för läsinlärning. Man använder båda hjärnhalvorna och man lär sig koppla ord, bild och text. Eleverna lärde sig exempelvis alla månaderna genom att sjunga!

Kristina har arbetat med att skriva sig till läsning i tre år nu, men upptäckte genom ett tips från en kollega Webbstjärnan först i år. I samband med att skolan köpte in Ipads så bestämde de sig för att gå med i Webbstjärnan. Kristina åkte på en workshop, något som hon menar var en nödvändighet för att komma igång. Hon har gjort hemsidor förut men workshopen hjälpte till mycket.

- Eleverna tycker att det är jättekul att jobba med blogg. Varje morgon läser vi kommentarer tillsammans och svarar tillsammans. Där är en kommentar, brukar eleverna hojta. Vi ger respons på det folk skriver, förklarar Kristina.

Arbetet är också mycket uppskattat utav elevernas föräldrar som är inne och läser på daglig basis. Även farmödrar och mormödrar kommenterar och säger att det är jättekul att se vad eleverna håller på med.

- På ett föräldramöte visade jag föräldrarna hur det fungerar, och de fick testa att själva skriva på Ipads. Eleverna hade i förväg skrivit varsitt brev som föräldrarna fick svara på, berättar Kristina.

Målet med sångsvanarna.se, konstaterar Kristina, är att så många som möjligt ska få se hur eleverna utvecklas. Så kika in på sångsvanarna.se och bli inspirerad för din klassblogg i Webbstjärnan!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.