Vad får vi använda? by @entapir (bearbetad av Webbstjärnan) av Jesper Wallerborg CC CC-BY

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?

Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många.

UPPDATERING

Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag.

Vi på Webbstjärnan har märkt att det är många bidrag som innehåller bokrecensioner, och i vissa fall är de rena bokbloggar. Det tycker vi såklart är superspännande och det är med glädje vi tar del av alla era härliga bidrag.

Vi började fundera på hur det ligger till med upphovsrätten till de bokomslag som ofta publiceras i samband med bokrecensioner. För precis som andra verk, lyder bokomslag under upphovsrätten, då det finns upphovsmakare (illustratörer/formgivare/fotografer) som står bakom skapandet. Vi har ringt runt till ett gäng förlag och kollat hur det ligger till med just deras böcker. Och läget är minst sagt splittrat.

Enligt Norstedts förlagsgrupp (där bland annat Rabén & Sjögren ingår) är det fritt fram att publicera deras bokomslag på sin sajt utan att be om tillstånd, så länge omslaget ”återges i anslutning till en recension”. Detsamma gäller för böcker utgivna av Ordfront förlag och Piratförlaget. De sistnämnda tillåter även publicering av bokomslag i samband med övriga skolarbeten men vill gärna att man uppger omslagsformgivarens namn, som brukar stå på eller i boken. Piratförlaget har även alla sina omslag och författarporträtt tillgängliga här. Bokförlaget Natur & Kulturs omslag är friköpta, så det finns inga hinder för att använda dem på sin blogg. Men dubbelkontrollera alltid!

Bonnierförlagens böcker är det lite knepigare med. Det är inte tillåtet att publicera omslagen, utan att först fråga formgivaren om lov. Däremot får man, enligt Bonnier, fotografera av boken – exempelvis när den ligger på ett bord eller när någon håller i den – och använda det materialet fritt. Skillnaden är att man då återger ”boken som bok”, och inte omslaget (verket) som sådant. Bonnier har också ett samarbete med Wikimedia, med författarporträtt som är fria för användning som skulle kunna fungera väl att använda istället.

Skolverkets webbplats Kolla Källan skriver "många förlag har bildarkiv på nätet där det går att ladda ner bokomslag för användning i redaktionell text som rör boken (som t ex boktips på webben)." Om den bok du har tänkt skriva om, i ett boktips, har ett omslag tillgängligt under exempelvis rubriken ”Press” på förlagets sajt kan omslaget vara fritt för användning enligt Kolla Källans Upphovsrättsguide för lärare.

Svenska Förläggareföreningen, som är en branschorganisation för svenska bokförlag, är inne på samma spår. De meddelar att för deras del är publicering av bokomslag alltid okej, så länge källan – det vill säga boktitel och förlag – anges.

BUS, Bildkonst Upphovsrätt i Sverige, som är en organisation för bildkonstnärer, tycker tvärtemot.  De anser att elever och lärare inte har rätt att återge bokomslag på Internet i anslutning till en recension, i och med att upphovsmannen har ensamrätt att bestämma över användningen av sina verk.

Vi vet att det här låter knepigt. Upphovsrättens stig är snårig och svårnavigerad. Särskilt i sådana här fall, när många parter är inblandade. Förlaget, bokens formgivare, eventuell illustratör, eventuell fotograf. Ledorden är ”fråga om lov”. Helst bör du ha tillstånd från alla, åtminstone den som har skapat själva omslaget (verket).

Tveka inte att höra av dig till support@webbstjarnan.se ifall du är osäker på vad du får använda eller inte!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Kommentarer

  • birgitta wollin 26 november 2012, kl 18.32

    Hej!
    Alla förlag jag frågar, senast Alfabeta, har varit väldigttillmötesgående och svarat ja.

Bloggat om artikeln