Busigabarnen gör podcast och vill bjuda in rektorn som gäst

Busigabarnen från Vellinge i Skåne har varit med i Webbstjärnan tidigare och bloggar på busigabarnen.se. I år kan man inte bara läsa om vad de gör i skolan, utan också lyssna på när de berättar om det i sin podcast!

Busigabarnens podcast* hade premiär den 19 november och går att lyssna på här! Vi har pratat med klassens lärare Lisa Silverberg.

Berätta vad er podcast kommer att handla om!

- Barnen har fått komma med förslag på vad podcasten ska handla om. Vi har gjort en lista på alla förslag och börjar med de som flest har önskat. Det är viktigt att barnen får prata om det som berör dem och det de känner sig engagerade i. Listan är väldigt lång och växer varje dag. Barnen är oerhört motiverade! Men några av ämnena är mobbing, bok- och filmtips, vad vi gör på rasterna, våra fadderdjur och vår blogg i Webbstjärnan. Sen har vi tänkt bjuda in skolans rektor Mikael till ett avsnitt!

Hur har ni gått tillväga för att skapa podcasten? Vilken teknik/program har ni använt er av?

- Barnen skapar musik och korta ljudinspelningar i musikprogrammet GarageBand. Själva podcasten spelas in med ett program som heter SoundCloud, ett ljudprogram. Sex barn gör programmet vid varje tillfälle, jag hjälper till med vilka frågor de kan ställa och ämnen att prata om. Det är fritt fram för barnen att komma på fler ämnen. Rollfördelningen är så att en är programledare, en är ljudtekniker och fyra stycken är deltagare som samtalar med varandra och programledaren.

- Vi använder två ipads, en med musik från GarageBand och en med SoundCloud. Ljudteknikern sköter inspelningen. Vi har en extra mikrofon kopplad till ipaden som spelar in podcasten, men vi skulle behöva en bättre mikrofon. Vi är fortfarande nybörjare och behöver lära oss mer om tekniken. Jag vet att det finns mycket att fixa med, till exempel bättre ljudkvalité, men jag och barnen tyckte att det var bättre att komma igång än att ha perfekt ljud, innehållet håller ju hög kvalité.

Var det svårt att komma igång med podcasten? 

- Nej, det var inte svårt! Vi lärde oss tillsammans och det var bara roligt!

Ni har varit med i Webbstjärnan tidigare. Varför är det kul att delta i Webbstjärnan?

- Det är kul för att vi lär oss mycket under tiden. Barnen tycker att det är roligt att det är en tävling, men framför allt är det roligt att få visa för omvärlden vad vi gör i skolan. Barnen får alltid naturliga mottagare, det mesta presenteras ju på bloggen. Bloggen blir en gemenskap som alla ansvarar för och som alla vill göra så bra och intressant som möjligt. Ofta kommer kommentarer som "Detta kan vi väl lägga/visa på bloggen!" Från Webbstjärnan får vi alltid stort stöd och den hjälp vi behöver, uppmuntran och glada tillrop som gör att arbetet känns roligt, viktigt och på riktigt!

WEBBSTJARNAN_PRISUTDELNING_SCENBILDER-0V5A7187-460x306

Bild från förra årets prisutdelning när Busigabarnen vann första pris i prisklassen grundskola 1 - 3.

Busigabarnens webbplats hittar du här!

*Podcast = Ett sätt att publicera ljudfiler på nätet. Har blivit väldigt populärt och har ofta ett radioliknande format. 

Kommenteringen är stängd för denna artikel.