Det 1500:e laget i årets omgång: ”Vi utvecklar vår digitala kompetens”

I veckan så anmäldes det 1500:e laget till årets omgång av Webbstjärnan. Det blev inga mindre än www.busigabarnen.se, och bakom den sajten står en tvåa från Sandeplanskolan i Höllviken. Vi passade på att göra en intervju med klassens lärare Lisa Johansson!

Vad arbetar ni med på busigabarnen.se?

- Vi arbetar med vår vardag i skolan. Vi vill dela med oss av det vi gör. Vi kommer att visa upp egna böcker, filmer, tankar, idéer, projektarbeten och så vidare. Vi har sidor som visar tankar kring våra återkommande arbeten, till exempel ”På gång i tvåan”, ”Veckans Babblare” och så vidare. Vår kommun har gjort en stor satsning på digitala verktyg, i vårt fall Ipads, så en hel del av det vi visar på vår sajt kommer att ha anknytning till vårt Ipadprojekt. Anledningen till att vi har Ipads är att vi i år har startat ett projekt utifrån Arne Tragetons metod "att skriva sig till läsning". Men vi som är tvåor har ju redan kommit långt i vår läsutveckling så vi utvecklar snarare vår digitala kompetens.

Hur har ni gjort?

- Jag som är lärare i klassen har startat upp vår sajt nu under höstlovet. Vi har haft en blogg tidigare, men den var lite svårarbetad. Efter höstlovet kommer eleverna bli mer delaktiga!

Hur kom ni i kontakt med Webbstjärnan?

- Alla pedagoger på vår skola, F-3, har gått en utbildning via ”Tänk om”. Där har vi bland annat träffat Christina Löfving, Lena Gällhagen och Joachim Thornström och de har berättat om Webbstjärnan!

När bestämde ni er för att vara med?

- Redan i början på terminen, eller egentligen i våras.

Varför valde ni att delta?

- Jag tycker att det är ett proffsigt koncept. Man får mycket support och det är lätt att starta. Det är ett bra sätt att få barnen att lära sig mer om internetanvändning.

Vad är ambitionerna för bloggen/sajten?

- Jag hoppas att vi ska få många följare så att vi får kontakt med andra skolor, författare, engagerade andra vuxna och barn. Jag vill även på ett roligt och enkelt sätt låta föräldrar och andra anhöriga ta del av allt vi gör i skolan. Få dem att känna sig delaktiga. Förhoppningsvis kommer mina elever kunna ta allt större ansvar för sajten så att det känns och märks att det är barnen som står bakom.

Har du några tips till andra lärare?

- Gör det enkelt. Det ska kännas roligt, inte betungande! Var modig, prova och lär tillsammans med dina elever! Våga visa upp saker som inte är perfekta! Det är roligare att besöka sajter där man faktiskt känner igen sig i vardagen. Dela med er mycket! Det är härligt att kunna ta efter goda exempel.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.