No photos please av Kristina Alexanderson CC CC-BY-NC-SA

Det är för svårt med upphovsrätt!

Vi på Webbstjärnan pratar med många av er webbstjärnor dagligen: i telefon, över mejl eller i våra kanaler på sociala medier. En av de vanligaste frågorna vi möter är den om den krångliga upphovsrätten.

Vi har tidigare lyft den rent tekniska aspekten kring varför man kan känna att man vill lägga ned sitt projekt, men en annan vanlig anledning är att man tycker att det här med upphovsrätt på internet är alldeles för svårt.

Och visst är det svårt med upphovsrättslagstiftningen! Det ska vi inte sticka under stol med. Det finns vråer och skrymslen i lagarna som lärda diskuterar till leda (varför inte lyssna på Webbstjärnans podcast för att ta ett exempel).

De vanligaste frågorna vi möter är emellertid varför du inte får använda sig av allt material på webben, och hur du gör för att hitta material du de facto får använda.

Varför får man inte ta bilder från Google?

I princip allt material som finns på internet går under upphovsrättslagen. Precis som du inte får använda någon annans musik till höger och vänster i verkliga livet får du inte heller plocka bilder fritt från Google utan att fråga om lov.

Du bör således alltid utgå från att all musik, alla bilder, texter, filmer etcetera du hittar på nätet är skyddad av upphovsrätten, och att upphovsmannen har ensamrätt att bestämma över hur materialet får användas och spridas.

Här kan du läsa mer om hur det ligger till med Googles bilder egentligen.

Men hur gör jag då?

Det här är den spännande frågan!

Känner du till Webbstjärnan är sannolikheten stor att du också har kommit i kontakt med licenssystemet Creative Commons. Creative Commons, eller CC som det ofta kallas, är ett licenssystem som innebär att upphovsmannen väljer att dela med sig av sitt material fritt, under vissa villkor. Dessa kan till exempel vara att du ska berätta vem som har tagit bilden eller att du inte får redigera den. Du behöver inte själva dela med dig av ditt material under Creative Commons för att få använda andras Creative Commons-licenserade material, alltså är CC helt perfekt för dig som söker material som du fritt får använda!

Det finns verktyg du kan använda dig av för att hitta fritt material: CC Search, Wikimedia Commons eller bildbanker som din skola har avtal med. Här kan du läsa mer om hur du gör exakt.

Spana även in Marie Anderssons fina film om hur man hittar fria bilder

Webbstjärnan finns till för att du ska få stöd och hjälp med att publicera skolarbete på internet. Oavsett om man är nybörjare eller webbproffs kan man stöta på upphovsrättsfrågor på webben. Det är här vi kommer in. Webbstjärnans support finns tillgänglig för minsta lilla fråga du kan tänkas ha och du når oss alla vardagar mellan 8-17. Det är bara att slå en signal eller mejla. Vi finns här för att vi vill hjälpa dig!

Vi nås på telefon 08 452 35 06 eller mejl support@webbstjarnan.se

Vi hörs!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.