”Det är som att gå rakt in i en betongmur!”

Två av våra talare under Duckface och StonefaceInternetdagarna var Margareta Gynning, intendent på Nationalmuseet och feministisk forskare, och Michael Forsman, forskare vid Södertörns högskola. Vi pratade med dem om dagens heta ämne, selfies.

margareta

Margareta Gynning

Vad tycker du om selfies?

Det är en intressant bildtradiotion, som jag tycker är viktig att påpeka inte är ny. Det härsatmmar från portättkonsten. Det bekräftar oss och det är ett givande och tagande

Stoneface eller duckface – vilken föredrar du?

Jag tycker att båda är oerhört trista. Det är som att gå rakt in i en betongmur. Ingen säger jag.

Hur ofta tar du selfies?

Det gör jag inte speciellt ofta, jag är precis som andra självmedveten och fast i konventionerna om min självbild. Men den senaste jag tog var någon jag skickade till min dotter.

Publicerar du dina bilder på webben?

Personligen är jag ganska restriktiv med vad jag lägger ut på mig själv och hänger inte så mycket på sociala medier, jag vill inte ha mitt liv kartlagt. Precis som Annie Machon nämnde i morse, man vet inte vad som händer i framtiden med allt material. Tänk om vi får en fascistisk regim. Via mina utställningar har jag dock publicerat mycket bilder på webben!

Här och här kan du hitta Margaretas lärarhandledningar för att närma sig bildtolkning på olika sätt.

michael

Michel Forsman

Vad tycker du om selfies?

Jag tycker att det är en intressant företeelse, som det går att tycka mycket om eftersom det per automatik handlar om utseende och socialt värde. Det är en del av nätkulturen och en ny medievardag.

Stoneface eller duckface?

Jag säger noneface, att inte lägga upp sitt ansikte. Fota något annat, en tumme, ditt öra eller din fotsula. Det finns mer än ansiktet som kan identifiera dig.

Hur ofta tar du selfies?

Ytterst sällan, när jag reser händer det.

Publicerar du dina bilder på webben?

Nej jag är inte särskilt aktiv där.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.