Det här gör dig till en vinnare: specialpriser

Det börjar dra ihop sig i Webbstjärnan 2014. Den första april börjar bedömningarna av webbplatserna och vi tänkte därför presentera vad som kan göra en webbplats till en vinnare i de olika tävlingsklasserna. Sist ut: specialpriserna. Läs alla inlägg i bloggserien här.

I förra veckan skrev vi om hur du når framgångar i Webbstjärnans tävling med bidrag i årskurs gymnasiet, tidigare har vi behandlat årskurs 1-3, 4-6 och 7-9. Idag - några dagar innan gallringen sätter igång - avslutar vi vår bloggserie ”Det här gör dig till en vinnare” med att avhandla specialpriserna.

I Webbstjärnan nomineras tävlande lag utifrån kriterierna i de olika tävlingsklasserna: vilken åldersgrupp eleverna tillhör och vilken sorts webbplats som laget har gjort. I fokus står innehållet och att det finns en tydlig koppling till skolarbete. De nominerade lagen granskas av Webbstjärnans jury, bestående av experter från såväl IT-världen som skolvärlden, som vid ett jurymöte tillsammans beslutar om de vinnande lagen.

De specialpriser som finns är:

  • UF/Entreprenör.
  • Tema.
  • Klassblogg.
  • Teknik.

Sök inspiration hos tidigare vinnare i specialpriserna

UF/Entreprenörskap (tidigare Entreprenörskap)
I tävlingsklassen UF/Entreprenörskap tävlar lag som arbetar med det entreprenöriella lärandet, till exempel i form av Ung Företagsamhet på gymnasiet. År 2013 vann laget isladd.se med en funktionell och tydlig webbplats som bygger på de konventioner som finns för e-handel vilket var väldigt viktigt för juryn vid bedömningen. En bra källa till inspiration!

Tema (tidigare Projekt)
I tävlingsklassen Tema tävlar lag som skapar temaarbeten – det kan vara ett examensarbete på gymnasiet men också ett specialarbete i grundskolan. Tidigare hette tävlingsklassen Projekt och den vanns 2013 av runningonsunshine.se (som även kammade hem ”Bästa bidrag”!) för sitt kreativa, genomtänkta och lovande projekt med ett innehåll som hämtas i realtid och sedan presenteras visuellt tydligt och genomtänkt. Här har vi ett föredömligt exempel att ta efter vad gällande presentation av information.

Klassblogg
Tävlingsklassen för klassbloggar vanns i fjol av slojdsalarna.se. I denna tävlingsklass är det viktigt att utnyttja internets möjligheter att visa upp vad eleverna gör i skolan, och det lyckades de verkligen med på sin funktionella, tydliga och pedagogiska blogg. Ett måste för att finna idéer till sin egen klassblogg, med andra ord.

Teknik
Den sista tävlingsklassen bland våra specialpriser är Teknik och den är till för de bidrag som glänser i sina tekniska färdigheter. 2013 vanns denna klass av gatukonstkartan.se för att webbplatsen utnyttjar och smart tillvaratar de applikationer som bland annat Google erbjuder för att skapa en formell arena som ger möjligheter för användarna att tillsammans byta information och kunskap. I tävlingsklassen Teknik sätter fantasin gränsen – och vi ser fram emot fler spännande tekniska lösningar!

--

Läs alla inlägg i bloggserien här.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.