av Adam Jönsson

”Det kändes som en riktig gala!”

VINNARE 2014 Historiepratarna från Sjöängsskolan i Älvsjö tog förra året hem guldet i kategorin för grundskola klass 7 – 9. Med sin podcast om historia charmade de sig hela vägen till prisutdelning och en första plats i Webbstjärnan 2014.

Historiepratarna drivs av elever i åk 8 & 9 på Sjöängsskolan i Stockholm tillsammans med Adam Jönsson som arbetar som So-lärare. I varje avsnitt medverkar 3-5 elever/historiepratare som har rollen som experter och berättare. Deras podcast har nått långt utanför Webbstjärnan, Adam Jönsson berättar om hur det var att vinna och vad som hänt under året.

Vad har hänt sedan ni var med i Webbstjärnan?

-2014 tog vi steget från podcast till videocast. Elever i årskurs 9 gjorde en julkalender på temat mod och vi skickade ut kalendrar till skolklasser över hela Sverige. Från Kiruna till Ystad och från Visby till Göteborg!

Över 20 000 tittade på elevernas julkalender som handlade om historiska hjältar som du kan hitta här. 

De har även fortsatt att utveckla podcasten och spelat in avsnitt om franska revolutionen, industriella revolutionen, kolonialism & imperialism och ryska revolutionen. Förra året blev de också nominerade till Svenska podradiopriset.

Hur har det gått för er webbplats?

- Poddradion har plötsligt blivit ett naturligt inslag i den ordinarie undervisningen. Under kategorin skola på iTunes ligger Historiepratarna tvåa och i nuläget har vi haft över 10 000 lyssningar, berättar Adam. - I och med arbetet med julkalendern har vi tagit arbetet med webben till en ny nivå. Eleverna har genom projektet utvecklat sina kunskaper om historia samtidigt som de har använt webben för att nå ut med sina filmer och sina berättelser.

Hur var det att går på prisutdelningen?

- Jättekul! Det kändes som en riktig gala man ibland ser på TV. Det blev särskilt spännande när vårt pris skulle delas ut eftersom vi delade på guldet med en annan klass. Kul att träffa andra elever!

Har ni några tips till årets nominerade?

- Var stolta över ert arbete oavsett hur det går i tävlingen. Ni har gjort ett grymt jobb!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.