av Linda Svanberg CC CC-BY

Elevers integritet på nätet: Kristina Alexanderson

Vårt spår ”Elevers integritet på nätet” på konferensen Internetdagarna blev en riktig succé. Vi går igenom dagen steg för steg. Efter lunch var det dags för Kristina Alexanderson, chef för internet i skolan på .SE och ansvarig för Webbstjärnan.

Kristina Alexanderson som är ansvarig för Webbstjärnan och tillika chef för internet i skolan på IIS började sin föreläsning med en spännande anekdot om sin sons integritet.

Sonen fick nämligen en uppgift i skolan om att fylla i ett ”Mina vänner-bok”-liknade formulär där han skulle besvara frågor som ”Vad heter din mamma och pappa?” och ”Vilket är ditt favoritgosedjur?”. Kristinas son, stark i sin personliga integritet, hade emellertid inga planer på att besvara frågorna och tyckte ”det har inte min lärare med att göra”.

Och, menade Alexanderson, elevers integritet handlar precis om detta: känslig information.

Hon citerade också Hávamál för att underbygga sin tes:

”Anförtro dig till en, inte till två. Världen vet vad tre vet”.

Vi tänker inte efter, vem kan man egentligen lita på och vad blir skolans uppgift i detta?

Integritet på nätet är svår att hantera och därför lätt att nonchalera. Följaktligen, förklarade Alexanderson, måste skolan hela tiden ställa sig dessa ovannämnda frågor. Vet vi inte, är det hög tid att ta reda på det.

Se hela Kristina Alexandersons föreläsning i efterhand här

Här kan du se Linda Svanbergs sketchnote i fullstorlek

(tryck på bilden för att förstora)
Kristina Alexanderson cc by Linda Svanberg for Webbstjarnan

Klicka här för att komma till lärarhandledningarna om integritet

 

Här kan du se Kristinas presentation

Integritetind13 1 from Kristina Alexanderson

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln

  • ”Elevers integritet på nätet” – eftermiddagen | Lärartankar
    3 december 2013, kl 07.32

    [...] Kristina Alexanderson, som numera är chef för Internet i skolan på .SE och anvsarig för Webbstjärnan, har jag hört tala flera gånger tidigare. Hon är alltid inspirerande och intressant och hon använder sig av egna fantastiska bilder för att illustrera det hon talar om, så även den här gången. Alexanderson berättade om sin son och en skoluppgift han fått som innebar att han skulle besvara ett antal frågor om sig själv. Han upplevde frågorna som väldigt personliga och ville inte svara på dem. Det här blev ett exempel på vad integritet kan vara – känslig information. Vi vill kanske inte att alla i klassen ska få veta allt om oss utan vi vill välja den information som vi delar med oss av. Alexanderson citerade Hávamál för att förtydliga: ”Anförtro dig till en, inte till två. Världen vet vad tre vet”.  Hon menade också att integritet är ”svårt att hantera och därför lätt att nonchalera”. Integritet är situationsbundet och kulturberoende och för att kunna ta ställning till hur vi ska handskas med frågan i skolan behöver vi veta lite om hur Internet fungerar, hur information och bilder lagras och sprids. Vi behöver förstå hur sociala media använder den information vi frivilligt delar med oss av för att rikta reklamen vi ser. Om vi skaffar oss den kunskapen kan vi lättare guida våra elever till ett säkert och medvetet beteende på Internet. Jag kan varm rekommendera att se hennes föreläsning i efterhand. [...]