En julkalender om mod gör succé

JULKALENDER Läraren Adam Jönsson driver bloggen och podcasten Historierpratarna och deltar i Webbstjärnan för andra året i rad. I år har laget, liksom andra deltagare i tävlingen, skapat en julkalender på sin webbplats.

Från podcast till vodcast

Adam Jönsson och hans elever har med sin webbplats historiepratarna haft många framgångar både i och utanför Webbstjärnan. Förra året kammade de hem guld i tävlingsklassen grundskola 7 – 9 och har bland annat blivit nominerade i Svenska podradiopriset. Det började med en podcast där elever får möjlighet att föra ett samtal om historiska händelser och i samband med årets nedräkning mot jul har man tagit nästa steg och gör vodcast, eller video podcasts. Formatet tillåter användaren att ladda ned eller streama videoklipp i sin personliga mp3-spelare. Det är en podcast med videoinnehåll helt enkelt. Julkalendern som utgör grunden för vodcasten heter ”Hjältar – en kalender om mod”.

- Vi vill med vår julkalender berätta om kända och okända hjältar som med fara för sig själva tagit ställning för det de ansett viktigt och rätt. Hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runtom i världen och som på olika sätt fått en avgörande roll och gjort världen till en bättre plats, berättar Adam Jönsson.

Historiepratarnas vanliga podcast är skapad av och för elever och man gör djupdykningar i olika historiska händelser. Den podcasten har i dagsläget över 10 000 lyssningar och julkalendern verkar gå i samma fotspår. Hur tänkte de när de valde temat för julkalendern?

- Vi är alltid i behov av positiva förebilder, kanske nu mer än någonsin. Idén med en julkalender har funnits länge men det var när jag läste boken "101 historiska hjältar" som temat växte fram. Jag har några elever i klassen som spelar in filmer på sin fritid och ville ge dem ett spännande projekt att sätta tänderna i. Responsen har inte väntat på sig. Julkalendern ligger etta på Itunes och har i skrivande stund över 4000 visningar. Vi har skickat kalendrar till skolor över hela Sverige. Elever från årskurs 4 till gymnasiet tittar varje dag. Vi är otroligt stolta, särskilt då temat känns viktigt att lyfta.

- Mod är precis det som Jonatan förklarar för sin lillebror Skorpan i ”Bröderna Lejonhjärta: ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort”, avslutar Adam.

Här kan du ta del av Historiepratarnas vodcast och julkalender.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.