Upphovsrätten är ibland otacksam när man snabbt vill låna andras bilder. Vi har blivit så vana vid att allting på internet ska gå snabbt – men upphovsrätten är fortfarande viktig och ska följas. Här får du konkreta verktyg för att veta vilka bilder du får använda.

Läs mer »

När vi på Webbstjärnan går igenom de deltagande sajterna ser vi ofta bilder som inte får användas, till exempel bilder på kändisar. Det är tydligt att bilderna inte är elevernas egna, men samtidigt är de otydligt om de är Creative Commons-licensierade.

Läs mer »

Alla Webbstjärnor använder bilder på sina webbplatser. Därför handlar veckans fråga om vilka bilder du kan använda på din webbplats. När det kommer till bilder så behöver man förhålla sig till en lag som heter Upphovsrättslagen som handlar om de rättigheter som en upphovsman (fotograf, författare, musiker etc.) har.

Läs mer »

I supporten får jag ta del av deltagares fantastiska historier. Det är jättekul att höra om historier om hur pedagoger arbetar med webben! Hur de tänker, vilka problem och framgångar, som ett pedagogiskt arbete med webben innebär.

Läs mer »

Detta inlägg har återpublicerats som en del av Webbstjärnans sommarbloggserie med tema bild. Vår nya infografik "Jag hittade en bild, som jag vill använda på min blogg" är en guide i hur du ska förhålla dig till bilder på nätet. Perfekt att sätta upp i klassrummet!

Läs mer »

Detta inlägg har återpublicerats som en del av Webbstjärnans sommarbloggserie med tema bild. Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag? Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många.

Läs mer »

Vad får och får man inte göra med material som man skapar inom ramen för en app? Var en fråga som kom via twitter där Niklas Andersson ställde frågan utifrån appen Geoboard. Jag gjorde mitt bästa för att försöka ge lite klarhet i frågan, men insåg snart att 140 tecken är alltför begränsat omfång för att förklara att det beror på.

Läs mer »

Bildbyrån Getty Images har släppt 35 miljoner bilder fria för användning till bloggare. Så här använder du dessa.

Läs mer »

Vår nya infografik "Jag hittade en bild, som jag vill använda på min blogg" är en guide i hur du ska förhålla dig till bilder på nätet. Perfekt att sätta upp i klassrummet!

Läs mer »

Vi på Webbstjärnan pratar med många av er webbstjärnor dagligen: i telefon, över mejl eller i våra kanaler på sociala medier. En av de vanligaste frågorna vi möter är den om den krångliga upphovsrätten.

Läs mer »