Gästblogg av Emil Wickman: Ändra utseende på er hemsida

Som lärare på Bålbroskolan i Rimbo har Emil Wickman arbetat flitigt med olika webbplatser som tävlar i Webbstjärnan. Här berättar han om sitt arbete och delar med sig av sina tips på hur man kan förbättra utseendet på sin webbplats genom att arbeta med teman i Wordpress.

Jag heter Emil Wickman och är lärare på Bålbroskolan i Rimbo, ungefär 6 mil norr om Stockholm. Jag är klasslärare för en årskurs 5 och undervisar i de flesta ämnen. Vid sidan om skolan driver jag ett eget företag som gör hemsidor, illustrationer, Powerpoint-presentationer och andra grafiska produkter. Då vi i våras fick tillgång till några Ipad i klassen började jag fundera över om vi skulle starta en hemsida. Men vad skulle vi ha dem till?

Efter att ha varit på en fantastisk föreläsning vid terminsstarten förra året bestämde jag mig för att nu var det dags. Föredragshållaren Martin Fernström visade fördelarna med att dela med sig av vad som görs i klassrummet. Med en hemsida får eleverna känna att deras arbete har betydelse, då en oändligt stor grupp människor kan ta del av det. Det var också under den här föreläsningen som jag första gången hörde talas om Webbstjärnan. Vilken strålande idé, tänkte jag och gick omgående in på tävlingens hemsida för att anmäla ett lag.

Efter två timmar hade jag fått inloggningsuppgifterna och var redo att sätta igång. Jag hade många tankar om vad vi skulle ha på sidan och vad den skulle användas till, men hur skulle den se ut? Många kanske inte tycker att det spelar någon roll hur den ser ut men för mig blev det en viktig fråga. Den skulle behöva vara tydlig och enkel men också häftig. Mitt första förslag ratades av eleverna som också ville ha någonting häftigt. Något som de kunde känna sig stolta över. Och om det ska vara deras hemsida så ska de få vara med och bestämma, tänkte jag. Vi pratade igenom saken och alla fick sedan fundera under en vecka. Efter det samlade vi alla tankar och bestämde oss gemensamt för vad vi var ute efter. Utifrån det tog jag fram ett förslag.

De hemsidor som görs via Webbstjärnan ser väldigt lika ut. De är funktionella och lättöverskådliga. Standardtemat gör att det är lätt att lägga till nya funktioner, men om man vill frångå det kan man få sidan att kännas mer unik med väldigt små medel. WordPress, som är det system som sidorna är uppbyggda med, använder sig av något som heter ”Teman”. Ett tema bestämmer hur din hemsida ser ut och till viss del vilka funktioner som finns på sidan från början. En professionell webbdesigner skulle bygga ett eget tema från grunden, men som tur är finns det massvis av gratisteman där ute som vem som helst får använda. De är både lätta att hitta och att installera.

Man kan hitta teman på två sätt. Jag ska börja med att mycket grundligt beskriva det första sättet. Om ni har frågor är ni hjärtligt välkomna att höra av er (min e-postadress finns i slutet av detta blogginlägg) eller be Webbstjärnans support om hjälp.

Gör så här (klicka på bilderna för att förstora dem):

  1. Logga in på din hemsida.
  2. I vänstermenyn (adminpanelen) klickar du på ”Utseende” och sen ”Teman”. Då får du upp en bild som ser ut ungefär så här: . Nu klickar du på ”Installera tema”.
  3. Här ska vi söka efter ett tema baserat på nyckelord:  . I mitt exempel vill jag hitta ett tema som går i färgerna blå och rosa. Jag bockar därför i rutorna ”Rosa” och ”Blå”. Sedan går jag längst ner på sidan och klickar på knappen ”Hitta teman”.
  4. Nu får jag upp en mängd olika förslag. Om jag går ner en liten bit på sidan hittar jag ett tema som jag gillar.  Det heter ”Strange Little Town” (du kan naturligtvis välja vilket tema som helst). Under bilden till det temat finns det några alternativ. Klicka på ”Installera nu”.
  5. Nu installeras temat. Det sista steget är att klicka på ”Aktivera”.  Din hemsida har nu bytt utseende. På skärmen ser du en bild som ser ut ungefär så här:
  6. Klicka på din hemsidas namn högst uppe i vänstra hörnet för att ta dig till hemsidan och se hur den ser ut.

I vår klass har vi just nu två hemsidor med en tredje på gång. Den första är www.balbro01.se som är klassens blogg. Här skriver klassen veckobrev varje vecka, vi redovisar olika arbeten, samlar länkar till saker vi jobbar med och eleverna har kontakt med tidigare klasskamrater som har flyttat från Rimbo eller som är ute och reser. Föräldrarna har också hela tiden tillgång till en uppdaterad kalender med vad som händer i skolan. Ingenting av det vi lägger upp på sidan är lösenordsskyddat utan alla kan se allt.

Den andra hemsidan vi har är www.balbrobocker.se. Det är klassens egen sida för bokrecensioner. När en elev har läst ut en bok så sätter han eller hon sig inte med papper och penna för att skriva en recension som efter att jag har sett den hamnar i papperskorgen. Istället skriver de en recension på hemsidan där vi tränar på att reflektera över vad vi har läst. Eleverna läser också varandras recensioner.

Den tredje sidan är planerad att bli någonting alldeles extra då vi jobbar med ett projekt vi valt att kalla Project World. Klassen representerar en fiktiv värld baserad på hur jorden ser ut. Varje elev representerar ett eget land med unik miljö och befolkning.

Utseendet på våra sidor då? Jag har faktiskt använt färdiga teman som jag ändrat ytterst lite på. De är inte installerade på det sätt som jag har beskrivit här utan på ett annat vis som jag kommer att beskriva i ett senare blogginlägg. Håll utkik här, med andra ord!

Kopiera gärna utseende och idéer från våra hemsidor om det är något du kan ha nytta av.

Hälsningar,

Emil Wickman

emil.wickman[at]norrtalje.se

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln