Genom Webbstjärnan lär sig eleverna att nätverka

I samband med att vi gick igenom alla bidrag i Webbstjärnan i januari hamnade jag bland annat på sajten Ung företagsamhet, en sajt som är en skolövergripande blogg för Ung Företagsamhet. Liksom med alla de sajter som var igång valde jag att kontakta sajtens ansvariga lärare Elisabeth Jönsson, gymnasielärare på Kungsmadsskolan i Växjö, för att berömma elevernas arbete. Elisabeth svarade glatt och det ledde till att jag intervjuade henne.

Elisabeth Jönsson använder Webbstjärnan tillsammans med kollegor som undervisar eleverna i entreprenörskap och inom ramen för dessa kurser arbetar med UF. I min intervju berättar hon att syftet med att använda en blogg är att marknadsföra skolan och elevernas arbete med Ung Företagsamhet.

Elisabeth menar vidare att arbetet med webbpublicering inom ramen för UF-projekten gör att eleverna lär sig att designa webbplatser och hantera nätetikett genom att de lär sig tänka igenom vad som är viktigt vid publicering på nätet. Elever som publicerar skolarbete på webben blir även medvetna om att det finns regler och lagar som gäller vid publicering av innehåll på nätet, som upphovsrättslagstiftningen, PUL etc. I arbetet med UF-sajterna lär sig eleverna också att granska källor kritiskt samt nätverka genom att samarbeta via webbplatser och webbtjänster på nätet. Andra aspekter som eleverna har lärt sig genom att synliggöra sitt skolarbete är vikten av att tänka på vilket språk de använder och hur de uttrycker sig, berättar Elisabeth Jönsson.

Genom att arbeta med webben och webbpublicering får de naturligt in läroplanen samtidigt som eleverna lär sig entreprenörskap. Elisabeth berättar att allt arbete med deras skolövergripande blogg för Ung Företagsamhet kopplas till läroplanen och aktuella kursmål. Till arbetet har Elisabeth Jönsson också tagit fram en konkret arbetsmetod för hur varje elev kan jobba för att komma i mål som finns tillgänglig via Regionförbundet AV Media Kronoberg.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln

  • Utveckla kunskaper om källkritik | Punctum saliens - Mer människa
    11 februari 2015, kl 18.34

    […] Nyligen blev en av de sajter som jag arbetar med i undervisningssyfte uppmärksammad av Kristina Alexandersson, chef för Internet i skolan och ansvarig för Webbstjärnan. Inlägget bär rubriken Genom Webbstjärnan lär sig eleverna att nätverka. […]