Hur är det egentligen med Googles bilder?

Det här är en mycket spännande fråga, och inte alltid så lätt att förhålla sig till. Bilder som du finner på Google och som du vill använda tillhör inte Google. Det du ser är bara en sammanställning av de bilder Google "hittar" utifrån det sökord du angav. Enkelt sagt betyder det att Google inte har någonting med bilderna att göra.

När det kommer till upphovsrätten förespråkar vi på Webbstjärnan en strikt inställning. Du bör alltid utgå från att all musik, alla bilder, texter, filmer etcetera du hittar på nätet är skyddad av upphovsrätten, och att upphovsmannen har ensamrätt att bestämma över hur materialet får användas och spridas.

Det enklaste sättet att ta reda på om man får använda ett verk är att helt enkelt fråga upphovsmannen om lov. Om du hittar en bild via Googles bildsök, klicka dig in på hemsidan och se om det finns skrivet någonstans (oftast i bildtexten, meningen under själva bilden) vem som är upphovsman. Ta kontakt och förklara hur och till vad du ska använda verket, samt var det kommer att publiceras.

Vissa upphovsmän kan vilja ha betalt för att du använder deras verk, och då får du förhålla dig till det eller leta upp en annan bild att använda. Vi på Webbstjärnan har flera gånger varit med om att en bild har använts utan upphovsmannens tillåtelse, och att en räkning på flera tusen kronor senare har trillat ned i brevlådan. Det är med andra ord inte att rekommendera.

Men misströsta icke, det finns tusentals och åter tusentals bilder som är fria att använda utan att man ens behöver fråga upphovsmannen. Dessa bilder har nämligen publicerats under någonting som heter Creative Commons-licensen. Här nedan hittar du filmer om vad Creative Commons är och vad det innebär, men i stora drag är Creative Commons en licens där upphovsmannen går med på att verket får spridas fritt, så länge upphovsmannen nämns som skapare till verket. Det är även upphovsmannen som bestämmer under vilka villkor verket får spridas: vissa vill bara att verket ska spridas, men andra kan kräva att du inte använder det i kommersiella sammanhang eller att verket inte får bearbetas (förändras).

 

 

Hur hittar man då Creative Commons-licenserat material som man får använda? Du kan bland annat göra det genom CC Search: http://search.creativecommons.org/. På CC Search väljer du helt enkelt vad du vill söka på, var du vill söka (exempelvis "Google images" eller "Flickr" som är en sajt för fotografer) och om du vill använda den  bild du hittar i kommersiella syften och/eller bearbeta den. Sedan hittar CC Search bildmaterial - fritt att använda - åt dig! (Men dubbelkolla för säkerhets skull licensen innan du bestämmer dig för att använda en bild, sökningen är inte alltid perfekt.)

Lathund till Creative Commons-licenserna:

BY = Erkännande. Innebär att du får sprida materialet fritt så länge upphovsmannen anges.
NC = Icke kommersiell. Innebär att du inte får använda materialet för kommersiella syften.
ND = Inga bearbetningar. Innebär att du inte får redigera eller bearbeta materialet.
SA = Dela lika. Innebär att om du bearbetar materialet måste du sprida det vidare under samma Creative Commons-licens.

Ett verk kan lyda under fler Creative Commons-licenser samtidigt, så det är inte ovanligt att du till exempel hittar bildmaterial som har licensen CC-BY-NC-SA (Erkännande, icke kommersiell, dela lika). Här kan du ladda ned en PDF som visar skillnaderna på Creative Commons licenser.

 

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Kommentarer

 • Gunilla 11 september 2012, kl 16.53

  Det finns andra bilder på nätet än de som har CC-lisens men som ändå är OK att använda i skolbruk. Min bildbank FotoFinnaren.se är ett sådant exempel.
  Där är alla bilder - i nuläget drygt 20.000 stycken - tillåtna att använda av lärare och elever för undervisning och skoljobb, och de får bearbetas och publiceras på t.ex. hemsidor och i bloggar om man så önskar.
  Däremot får man inte sprida dem vidare, och rätten att använda dem gäller bara skolor och studieförbund.
  Tyvärr finns det ingen CC-licens som stämmer in på de villkor jag satt upp, och alltså är de utan...
  /Gunilla Dahlblom, redaktör och webbmaster på FotoFinnaren.se

  • David Larsson 12 september 2012, kl 08.39

   Hej Gunilla!

   Toppenbra tips! Det kan emellertid vara bra att tidigt bekanta sig med exempelvis CC-licenser för att veta med sig det in i framtiden, och alltid vara säker på att bilderna man använder får användas!

   • Helene 21 september 2012, kl 16.15

    Om jag förstår det rätt så är det inte helt tillåtet utan att fråga upphovsmannen om en elev skriver fakta om en tiger och sedan går in på Google och hämtar en bild på en tiger och klistrar in i den i en faktatext i ett worddokument (eller låt säga en blogg). I det aktuella fallet är det i ett worddokument. Det är inte helt lätt att bryta ett mönster där det helt plötsligt inte är tillåtet att visa film i klassrummet, hämta bilder till faktatexter etc på grund av upphovsrätten. Jag har nyligen tagit över en klass från en annan lärare. /rådvill

    • David Larsson 24 september 2012, kl 11.00

     Bra fråga! Det handlar egentligen bara om att ändra sitt tillvägagångssätt för att hitta sitt material - här kan du läsa mer om hur du hittar material som är helt fritt att använda: https://www.webbstjarnan.se/blogg/hur-hittar-man-bilder/

     • David Larsson 24 september 2012, kl 11.04

      Märk väl att det blogginlägget jag hänvisar till utgår från bilder, men exempelvis på CC Search kan man hitta så mycket mer än bara bilder. Lycka till!