Illustration av Martin Ander CC BY

Hur hittar man bilder?

I förra veckan skrev vi på Webbstjärnan ett blogginlägg om hur det egentligen ligger till med Googles bilder, och vad du ska tänka på när du vill publicera en bild på din blogg eller webbplats. Men det kan ändå ibland vara krångligt att hitta just de bilder man behöver under fria licenser.

Så, hur hittar man då bilder? Många skolor har tillgång till bildbanker som man kan använda sig utav. Vi på Webbstjärnan rekommenderar dessutom dessa knep för att hitta bilder som är fria för användning (tryck på skärmdumparna för att förstora dem):

1)  CC Search.
Vi har tidigare tipsat om CC Search eftersom det smidigt samlar alla sökmöjligheter på en sajt. Här kan du helt sonika välja var och hur du vill söka efter material som du får använda, genom att klicka på exempelvis ”Flickr” och sedan skriva in din sökfras.

 

2) Filtrera efter licens i din Google-sökning.
När du gör en Google-sökning söker du bland enormt mycket material som finns publicerat på internet. För att slippa kolla varje enskild bilds licens kan du filtrera din sökning. Det gör du genom att, efter du har knappat in din sökning, trycka på kugghjulet och sedan välja ”Avancerad sökning”. Här kan du göra en mängd olika val för din sökning, men det vi just nu är intresserade av finns nästan längst ner på sidan under rubriken ”användningsrättigheter”. Där kan du välja exakt vilken typ utav licenserat material du vill åt!

 

3) Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr.
Flickr är ett stort community för fotografer, där man lägger upp sina bilder för allmän beskådning. Det fina i kråksången är att mycket av materialet som finns på Flickr även är licenserat under Creative Commons. Det gör det fritt att använda så länge du följer licensernas krav. För att hitta CC-licenserat material på Flickr skriver du in en sökning och väljer sedan ”Advanced search”. Där inne kan du navigera dig ner till ”Creative Commons”, där du kan välja att bara söka på Creative Commons-licenserat material. Du kan även göra ytterligare val, så som att söka på bilder som du får använda kommersiellt och bearbeta (förändra).

4) Wikimedia Commons.
Wikimedia Commons är en databas av samma snitt som Wikipedia men bestående utav bilder, videor och musik. På Wikimedia Commons finns mycket material som är fritt att använda, men här är det mycket viktigt att kolla under vilken licens verket lyder.

 

Har du något ytterligare tips på hur man kan hitta fritt material? Hur brukar du och din klass gå till väga? Lämna gärna en kommentar och dela med er av er kunskap!

Uppdatering

Marie Andersson (http://www.opedagogen.se) har gjort en toppenfilm som närmare förklarar ovannämnda metoder.

 

 

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Kommentarer

 • Gunilla 18 september 2012, kl 15.50

  Lägg adressen http://fotofinnaren.se på minnet!
  Alla bilder där (över 20.000 stycken) är tillåtna att använda i undervisning och för skolbruk. Man kan också själv bidra och på det sättet hjälpa till att fylla på bildbanken.

  • David Larsson 19 september 2012, kl 09.31

   Härligt!

 • Kristin 19 september 2012, kl 09.23

  Morguefile är också en bra sida.

  • David Larsson 19 september 2012, kl 09.30

   Bra tips! :)

Bloggat om artikeln