av Linda Svanberg CC CC-BY

Internetdagarna – Elevers integritet på nätet: måndagens keynotes

.SE:s årliga konferens, Internetdagarna, och tillika vårt spår, ”Elevers integritet på nätet”, på denna konferens kunde inte ha inletts på ett bättre vis. Det första som stod på agendan var nämligen keynotes från Wikipedias Jimmy Wales och en av nätets främsta åsiktsfrihetsförkämpar Rebecca MacKinnon.

På Waterfront i Stockholm bubblade det av sprudlande pepp bland deltagarna på konferensen Internetdagarna. På den största scenen, klockan nio på måndagsmorgonen, var det nämligen dags för de i månader framemotsedda öppningstalen från Jimmy Wales och Rebecca MacKinnon. Och de båda lämnade nog väldigt få besvikna.

Wikipedias grundare Jimmy Wales intog scenen först och rivstartade med att berätta om Wikipedias vision:

”Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge” (vilket ungefärligen betyder ”Föreställ dig en värld där varenda person på hela jordklotet får fri tillgång till den totala mängden mänsklig kunskap”).

Föreläsningen, betitlad ”A Wiki Future”, kom väldigt mycket att handla om vart såväl Wikipedia och internet är på väg i framtiden. För, som Jimmy Wales poängterade, Wikipedia är ett viktigt kugghjul i internets infrastruktur och som uppslagsverk betraktat saknar det motstycke med sina 516 miljoner unika läsare i månaden.

Men detta följer också ett ansvar och Wales återknöt gång på gång under sin keynote till hur alla, inte bara ett utvalt fåtal, människor ska ha fri tillgång till kunskap. Därför stöttar Wikipedia till exempel afrikanska länder genom att tillgängliggöra möjligheten att surfa på Wikipedia i mobiltelefonen, utan att behöva betala för datatrafiken.

En annan punkt som Wales nämnde var könsfördelningen på Wikipedia. 87 % av artikelförfattarna på hela Wikipedia är män, vilket Wales förklarar med att merparten av Wikipedias användare fortfarande är datornördar. De strävar, menar han, hela tiden efter att jämställa detta och få in nördar av alla slag, inte bara de som sitter på teknisk kompetens.

Här kan du se Jimmy Wales föreläsning i efterhand

Linda Svanbergs sketchnotes från Jimmy Wales föreläsning

Jimmy Wales cc by Linda Svanberg för webbstjärnan

Rebecca MacKinnons keynote kom att handla mer om problematiken med internets (och samhällets i stort) strukturer än Wales aningen mer förhoppningsfulla dito.

MacKinnon, som forskar och skriver om internets strukturer och regler, åsiktsfrihet och mänskliga rättigheter i en digital kontext, flörtade direkt med publiken genom att, refererandes till Jimmy Wales föreläsning, påpeka att en av de sajter hon varit med att grunda, Global Voices Online, minsann har mer än 50 procent kvinnor bland sina medarbetare.

MacKinnon passade även på att gratulera sin svenska publik till att Sverige knep första platsen på World Wide Web Foundations lista The Web Index, där aspekter som bland annat antal internetanvändare, säkerhet och tillgång till öppen information mäts och sammanställs.

Vidare pratade MacKinnon om hur nätet behöver slå sig fritt från övervakning och censur, hur det behöver bli tillgängligt till ett rättvist pris världen över och hur användare behöver bli utbildade i såväl sina digitala färdigheter som i sina digitala rättigheter. I kölvattnet av Edward Snowden-affären kom hon med ett gäng välargumenterade poänger kring hur internetanvändares brukande av amerikanska tjänster som NSA övervakat/övervakar leder till minskad demokrati och yttrandefrihet.

Hon lyfte fram det vitala med digitala ”commons”-tjänster: WordPress, Creative Commons med flera och förklarade att de är väsentliga för internets fortsatta frihet och integritet.

Här kan du se Rebecca MacKinnons keynote i efterhand

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln

  • Internetdagarna för oss som inte var där | Hld-pedagog
    28 november 2013, kl 10.29

    [...] Dels därför att jag älskar Wikipedia och Jimmy Wales och min hjälte var en av Keynote talarna. Lyssna på hans inspirerande föreläsning på Webbstjärnas hemsida. Men framförallt för att ämnet är så otroligt viktigt för alla som arbetar i skolan. Kollegan [...]