av

Intervju med Fredrik Aronsson: ”Jag kan nog bli en riktig nörd”

Vi på Webbstjärnan anordnar många workshops. Den känslan som många lärare bär med sig efter en sådan utbildning kan vi inte berätta nog om! Vi tog därför kontakt med slöjdläraren Fredrik Aronsson som nyligen var på workshop i Stockholm för att prata om inspirationen som infann sig efter en heldag i webbpubliceringens tecken!

- Jag har länge funderat kring det här med hemsidor. Det är helt otroligt vad man kan göra!

Fredrik Aronsson är trä- och metallslöjdslärare sedan tjugo år tillbaka. På sin nuvarande arbetsplats, Blommensbergsskolan i Stockholmsförorten Gröndal, har han varit i drygt hälften av de åren. Han beskriver sitt yrke som ”ganska underbart”.

Igår var Fredrik Aronsson på Webbstjärnans workshop i webbpublicering. När jag idag ringer upp honom är han i det närmaste lyrisk.

- Det finns sådana otroliga möjligheter kopplade till hemsidor, med alla nivåer på vilka man kan skapa material! Jag har varit jättesugen på det här tidigare, men på grund av ett ointresse för teknik har jag aldrig kommit till skott. Men efter det här kan en helt ny värld öppna sig… Jag kan nog bli en riktig nörd, skrattar han.

Efter workshopen har han även fattat ett stort tycke för publiceringsverktyget WordPress, något som var en positiv överraskning för honom.

- WordPress är fantastiskt. Vet man bara hur man ska hitta informationen om hur man ska gå tillväga, så är det ju inga bekymmer! Därför är det jättebra i samband med Webbstjärnan, att man kan titta på era guider och i lugn och ro gå igenom de olika stegen.

- Man fattar att det är ett otroligt verktyg. Datoranvändning är både en tillgång och en möjlighet! Webbstjärnan känns som en bra ingång i det här, för att man ska bli inspirerad! Man kan göra det till precis vad man vill.

Fredrik har precis anmält laget www.trevligtslöjdande.se till Webbstjärnan och tänkte göra en slöjdblogg. När jag frågar honom om hans visioner för projektet berättar han att han vill fånga slöjdverkligheten och få upp den på nätet.

-  Jag ska utgå från min slöjdverklighet: möten med elever och deras slöjdande och även kontakten med föräldrar och ge dem inblick i arbetet. Sedan hoppas jag mycket på att det även blir en del i kontakten med kollegorna, att man får en chans att dela med sig av erfarenheter och idéer.

www.trevligtslöjdande.se tänker Fredrik kombinera de flesta metoder utav kommunikation – han var under workshopen väldigt nyfiken på hur man lättast kan kombinera sin blogg med videoinspelningar. Tanken är att eleverna ska visa upp sitt slöjdande och sina alster i rörlig form.

- Det ska fungera som en sajt för alla mottagare. Utmaningen för mig är att skapa en sida som fungerar för elever, lärare och kollegor!

Han fortsätter:

-  När man var på Linda Svanbergs workshop och fick se hennes sidor kände man "Åh vad spännande, det här måste jag titta på!". När man jobbar med slöjd och hantverk vill man få en sådan känsla när man går in på sidan. Jag vill komma ifrån det fyrkantigt digitala, och komma närmare det handritade. När man öppnar sajten ska det väcka någonting som stämmer överens med innehållet, konstaterar han.

Fredrik har funderat mycket på hur han ska arbeta med tilltalet på sin blogg. Han menar att man som lärare lätt använder sig av ett språk som hör hemma i skolans styrdokument. Han förklarar att innehållet är det väsentliga och spännande.

- Därför vill jag jobba med tilltalet! Jag vill inte ha ett oreflekterat förhållningssätt när det kommer till tilltalet. Jag menar inte att jag ska backa från facktermer, utan att jag ska uttrycka mig så att så många som möjligt förstår.

Fredrik var på workshopen tillsammans med några andra lärare från samma arbetslag som hade tipsade om Webbstjärnan. Innan hade han själv inte så stor förförståelse kring vad det egentligen var. Men samtidigt har suget efter bloggande funnits där länge.

- Jag har funderat väldigt länge kring det här, men det har aldrig funnits någon naturlig ingång i det. Det handlar ju väldigt mycket om tid. Det måste finnas någon koppling till nyttan, annars kan man inte lägga ner hur mycket tid som helst. Med Webbstjärnan känns det som att det nu är dags att kasta sig in i det här!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.