”Lärandet sker hela dagen med hjälp av bloggen”

storarod.se bloggar sammanlagt 51 elever från Glasbergsskolan i Mölndal tillsammans med sina lärare Helen Stålarm och Anna Lundebring. Eleverna går i tredje till sjätte klass och driver bloggen som handlar om deras skolvardag, och dessutom innehåller en hel del filmer.

När vi på Webbstjärnan får tag på Anna Lundebring och Helen Stålarm, lärarna bakom storarod.se, så är deras elever precis i full färd med att lägga ut ett gäng egenhändigt skapade filmer som förklarar varför de ska vinna pris i årets Webbstjärnan.

- Eleverna tycker det är väldigt roligt att göra sånt här. Det blir en verklighetsupplevelse för dem. De känner att någon annan ser filmerna, vilket gör att det blir roligt att arbeta med uppgifterna, förklarar Helen.

Mestadels lägger Helen och Anna ut innehållet på sajterna, men Anna förklarar att eleverna så småningom ska komma in och börja skriva mer aktivt. De arbetar på en väldigt IT-betonad skola, alla elever har tillgång till digitala verktyg – de flesta i form av datorer, men vissa har också Ipads som de delar på, två och två.

Helen Stålarm startade bloggen storarod.se tillsammans med en annan kollega i samband med att hennes dåvarande elever blev en pilotklass i den digitala satsning som nu har genomförts på skolan. Lärarna fick extrautbildning under det läsåret, bland annat en heldag där de fick lyssna på Josef Sahlin som inspirerade till bloggande.

- Vi nappade direkt, säger Helen.

Anna förklarar att bloggen har många användningsområden:

- Det blir både en informationskanal och ett bra verktyg för barnen för att synliggöra sitt lärande, såväl för sig själva som föräldrarna. Och föräldrarna tycker att det är jättebra!

Helen instämmer:

- Lärandet sker hela dagen, inte bara på skolan, man lär sig även hemma med hjälp av bloggen. Nu i höstas hade vi exempelvis en uppgift om olika plasters egenskaper och då la jag ut en bild på en plastbehållare på bloggen och frågade eleverna vad de trodde att det var för något. När vi sedan skulle diskutera detta dagen efter så var det många elever som redan hade varit inne och kikat på bloggen och börjat fundera!

Anna och Helen talar varmt om att bloggen får eleverna att engagera sig, men framför allt respektera vad de gör. De berättar om hur eleverna får en kick av att det ”känns på riktigt”.

- Det behöver inte alltid vara penna och papper, förklarar Helen. Man kan spela in filmer, radio, teater… Det finns alla tänkbara sätt för att visa sitt lärande och kunnande. Och när eleverna får sätta ord på just detta, så blir det extra viktigt tycker vi.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Kommentarer

 • Sofia Knüppel 19 november 2012, kl 14.56

  Detta var härligt att läsa!Bloggen är ett inspirerande sätt att kommunicera, dela arbeten och även skopa in den fantastiska pedagogiska dokumentation som många pedagoger jobbar med idag. /Sofia

  • David Larsson 19 november 2012, kl 14.59

   Härligt att höra! Visst är den toppen?

 • Lisa 19 november 2012, kl 16.50

  Härlig läsning!

Bloggat om artikeln