Liten poddskola – med fokus på innehåll

Häromdagen skrev jag om boktipspodden som eleverna i år fem i Borås gör tillsammans. Idag tänkte jag tipsa om vad man ska tänka på om man gör en podd, eller radio på nätet.

Att göra och lyssna på poddradio är otroligt roligt. Den som lyssnar på en podd är en aktiv lyssnare, som inte kan göra något annat som kräver koncentration under tiden, då tappar lyssnaren lätt tråden.

Här kommer några tips till dig som vill komma igång och podda, om hur du kan tänka när du spelar in dina avsnitt för att din podd ska bli så bra som möjligt!

 1. Intro
  Bestäm i förväg vilket intro du ska ha i din podd. Introt kan vara en kort förklaring där du berättar vem du är, vilken podd det är vad den brukar handla om och vad avsnittet som just spelas upp handlar om. Till exempel: ”Välkommen till Ukulelepodden, en podd om hur du blir bättre på ukulele. Jag som pratar heter Samir och idag ska jag prata med Penny som är ukulelespelare i Luleå.” Att lyssna på poddradio är nämligen inte samma sak som att slösurfa eller zappa och hamna någonstans i ett flöde och sugas in i det. En podd väljer du att lyssna på utifrån ett ämne (undantaget kändispoddar) och då vill du inte att det ska handla om något annat än det du förväntar dig.
 2. Namn
  Upprepa ofta namnet på er som pratar, så att lyssnaren vet vem som pratar. Till exempel: ”Kan inte du berätta mer om det Penny”? På så sätt lär lyssnaren känna er och det blir tydligare vem som säger vad
 1. Pauser
  Skapa pauser i poddavsnittet, för återhämtning, harkling och ändring av lyssningsposition. Till exempel med lite musik eller med en extra inklippt pausering – alltså tystnad. Det är behagligt att inte allt öser på i en lång kavalkad utan andningspaus.
 2. Sammanfatta
  Glöm inte att sammanfatta på slutet vad avsnittet handlade om – det är kanske det enda vi kommer komma ihåg efteråt. Missa heller inte att berätta hur vi som lyssnare kan komma i kontakt med dig och var vi hittar fler avsnitt någonstans. Poddavsnitt kan nämligen laddas ner och lyssnas på av flera personer i nya sammanhang och då är det trevligt att veta varifrån det härstammar.

Lycka till med ditt poddande och kör hårt!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.