Möt vår workshopsledare – Marie Andersson

Marie Andersson är lärare på Eskelhems skola på Gotland och hon är en av de som håller i Webbstjärnans workshops i Wordpress i höst. Lär er mer om Marie här!

Vem är du?

Jag är en Stockholmstjej som tog mitt pick och pack och flyttade till Gotland för ganska så länge sedan. På Gotland arbetar jag som lärare - ett yrkesval som hela tiden utmanar mig och gör att det blir ett väldigt utvecklande och inspirerande arbete. När jag behöver koppla av tar jag med mig kameran och ger mig ut i min omgivning. Där letar jag efter spännande motiv och blir överlycklig när jag hittar vackra vattendroppar att fotografera.

Håller även på med geocaching, en härlig fritidssysselsättning som gör att jag kommer ut i natur/stad, där jag hela tiden upptäcker nya spännande platser.

Vad har du för erfarenheter att arbeta med Webbpublicering i skolan?

Under förra läsåret arbetat jag med ett bokprojekt, Detektivenemilochvi, där jag och eleverna läste författaren Anna Janssons böcker om hennes bokfigur Emil Wern. Aldrig hade jag trott att webbpublicering, tillsammans med eleverna, skulle lära mig och mina elever så mycket som det faktiskt har gjort. Jag trodde från början att vi enbart skulle redovisa vår bokläsning (vilket vi självklart har gjort) men det blev så otroligt mycket mer.

Jag har sett positiva reaktioner hos eleverna när de fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter kring skolarbetet och samtidigt fått andra människor att ge gensvar på det som eleverna har skrivit om. Det har blivit en självklar dialog mellan eleverna och andra vuxna utanför klassrummets väggar. Jag har också sett hur eleverna blivit mer och mer medvetna om vad som gäller när de publicerar på nätet. De är på intet sätt fullärda, men medvetna och är nu i början av en webbpubliceringsprocess. De har också fått insyn i t ex hur Wikipedia och Google fungerar.

En annan erfarenhet är att en del av eleverna har startat egna privata bloggar och att eleverna vill starta nya bloggar i klassen med annan inriktning än bokläsning till nästa läsår.

Varför ska lärare arbeta med webben i skolan?

  • Eftersom eleverna får en möjlighet
  • att dela med sig av sitt skolarbete, sina tankar och sitt lärande,
  • att skriva till andra mottagare än enbart mig som lärare,
  • att öppna upp sitt klassrum och "bjuda in" de som är nyfikna på vad eleverna gör därinne,
  • att kommunicera med andra (föräldrar, släkt, lärare, IKT-pedagoger, rektorer - ja vem som helst) som hittar till deras webbplats,
  • att utveckla sin egen lärprocess, vilket sker genom kommunikationen med andra människor som kommenterar på webbplatsen,
  • att arbeta med upphovsrätt som blir en helt naturlig del av det skolarbete när vi lägger ut våra och andras texter, ljud och bilder på vår webbplats,
  • att dela med sig, de blir aktiva producenter på nätet,
  • att publicera sitt skolarbete i olika medier som t ex film, animationer, ljud och text.
  • att inspirera andra lärare.

Varför ska man anmäla sig till seminariet?

Du är välkommen till Webbstjärnans seminarium för att se hur enkelt det är att starta igång en webbplats med dina elever. Du får även möjlighet att se exempel på olika webbplatser som elever har arbetat med för att på så sätt inspireras av andra intressanta webbplatser.

Du får också kunskap om att det inte är en snygg och spännande webbplats som gör att du har möjlighet att vinna Webbstjärnan12 utan att fokus ligger på det skolarbete som ni publicerar på er webbplats.

Så varmt välkomna till Webbstjärnans seminarium i höst, kanske ses vi i Stockholm eller i Umeå.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln