Nominerad 2011 – Lag Tusen strålande solar

Www.tusenstralandesolar.se är nominerade i kategorin Gymnasiet.

www.tusenstralandesolar.se

Vilka är ni?

Vi är sex ambitiösa och engagerade elever som går i årskurs 1 på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm. Gruppen består av Noura Berrouba, Susanna Ström, Erika Balsvik, Frida Wallin, Catharina De Geer och Malcolm Hollingworth som bloggar om romanen ”Tusen strålande solar” av Khaled Hosseini. Vi bor på olika platser runt om i Stockholm men förenas under våra dagar i skolan. Alla gruppmedlemmar är intresserade av samhällsfrågor och valde därför att skriva om boken ”Tusen strålande solar”. Det hade inte kunnat komma mer lägligt med tanke på den arabiska våren och dess anknytning till handlingen i ”Tusen strålande solar”.

Hur har det varit att skapa en webbplats?

Det har varit en ny upplevelse att dela med sig av sina åsikter och läsupplevelser på ett sådant öppet forum som internet. Något som även har varit roligt är att vi har fått dela med oss av ett skolarbete som annars bara skulle läsas av vår lärare. Det har varit roligt att få ha provat på ett så kreativt arbetssätt. Det har gjort arbetsprocessen betydligt roligare då man får respons på ens texter genom kommentarer och dylikt. I kommentarerna har diskussioner kring tolkning av boken, karaktärerna, miljön, språket, åsikter och aktuella händelser och teman som anknyter till boken tagit plats. Det har varit intressant att utbyta åsikter och läsupplevelser och att fått ta del av andras. Vi hoppas att vi skapat en ny dimension av läsningen och att vi motiverat andra att upptäcka böckernas underbara värld.

Vad har ni lärt er av att arbeta med er webbplats?

Vi har fått en lära oss hur man anpassar skrivna texter till webben. Vid arbetet med vår webbplats har vi lärt oss mycket om upphovsrätt, Creative Commons och hur man använder till exempel bildmaterial på ett lagligt sätt. I vanliga fall handlar skolarbetet om att framställa en text, men i arbetet med en webbplats har vi fått tänka till en extra gång. Med det menar vi att vi har fått reflektera kring vilket material som skulle kunna berika texten. Det kan vara bilder, låtar och videor som ger texten mer tyngd eller gör inläggen intressantare.

Vilken anser ni vara er största konkurrent?

Främst är våra största konkurrenter de som är i samma genre som oss, det vill säga bloggen om boken ”Män som hatar kvinnor”. De har många liknande inslag och har samma arbetssätt. Våra näst största konkurrenter är de hemsidor skiljer sig från oss, framför allt ”Projekt Tjernobyl” och ”Malmö 2058”. De bidragen använder nytänkande och ett framtidsperspektiv som viktiga ingredienser.

Vad tror ni om era chanser att vinna?

I och med att konkurrensen är så hård så är det osäkert hur var vi hamnar i slutändan. Vi håller tummarna för att det går så bra som möjligt och att vårt bidrag är uppskattat. Vi tror oss ha bidragit med ett nytt perspektiv på läsningen och hoppas att det kan vara till vår fördel. Vad som än händer har vi haft en riktigt rolig tid och lärt oss mycket längs vägen.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.