Nominerad 2012 – www.begagnat.org

Tävlande i tävlingsklassen Gymnasiet är webbplatsen www.begagnat.org. En webbplats som är skapad av en tredjeklassare på Nyköpings Enskilda Gymnasium.

Vem är du?

Jag heter Lennart Johansson och det är jag som har jobbat med hemsidan www.begagnat.org. Jag går sista året på NV-linjen på Nyköpings Enskilda Gymnasium. På min fritid har jag ett brinnande intresse för webbprogrammering vilket ledde till en anmälan i webbstjärnan. Jag har genom tävlingen utvecklats ännumer och lärt mig en hel del nytt. Mitt stora webbintresse har uppkommit för att det är så otroligt enkelt att prova sina idéer på nätet. Det ända som behövs är ett webbhotell, domännamn och sin egen kreativitet. I framtiden drömmer jag om att bli webbentrepenör.

Hur har det varit att skapa en webbplats?

När jag började med www.begagnat.org ville jag göra något mer avancerat. Allting skulle vara egenskriven kod, inga wordpressmallar eller färdigbygda webbshoppar. Sidan skulle ha en egen idé och vara bygd med PHP. Språket var helt nytt för mig så jag fick lägga ner mycket tid på att lära mig grunderna.

Idén om att samla ihop material från andra sidor har funnits under en längre tid då det blir allt mer vanligt på webben. Att det blev just en annonssida beror på att jag hittade API:er från tradera och Annonsera.se som var enkla att lära sig. Med hjälp av dem fick jag in annonsmaterialet jag ville ha och då återstod det bara att sätta ihop en bra sökfunktion och resten av hemsidan. Det hela blev lite klurigt och jag är inte helt klar än, men sökfunktionen funkar bra vilket är själva grundfunktionen och stommen i sidan. Design och liknande kommer jag jobba på, när jag har mer tid. Det här var en del av mitt projektarbete där jag skulle lägga ner 100 timmar. Den tiden har jag nog minst dubblat vilket beror på att det varit otroligt kul och spännande!

Vad har du lärt dig av att arbeta med din webbplats?

Förutom all den programmeringskunskap som jag samlat på mig under den här tiden så har jag också lärt mig mycket om upphovsrätt vilket jag tidigare inte visste så mycket om. Jag har också fått en bra grundförståelse i hur större sidors API:er är uppbyggda.

Vilken anser du vara din största konkurrent?

Jag har inte jättekoll på konkurrenterna, men jag gillar sidor med funktion. Sidor som besöks flera gånger för att skaparna har åstakommit något som verkligen tycks om och används av besökarna. Jag fastnade själv för laxor.nu som har lyckats med just en sådan tjänst. De har skapat något eget vilket jag värderar högt. En wordpress sida eller en webbshopp kan de flesta med lite internetvana enkelt lägga upp.

Vad tror du om din chanser att vinna?

Jag är redan otroligt glad över att ha blivit nominerad. Det var inget jag räknat med, jag har jobbat med sidan för att jag tycker det är kul. Att den nu får lite uppmärksammat från någon annan än mig är verkligen häftigt. Det gör mig ännumer motiverad att försöka förbättra funktionen och bli helt klar med sidan. Precis som alla andra hoppas jag att de går på prisutdelningen, men jag ser framförallt fram emot att få se lite mer av de andra bidragen.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.