Daniel Blomdahl av Lina Hallenrud

Nominerad 2012 – www.linaspunkt.se

Tävlande i tävlingsklassen Projekt är webbplatsen www.linaspunkt.se. En webbplats som är skapad av en tredjeklassare på Kunskapskällan i Herrljunga.

Vilka är ni?

Mitt namn är Daniel Blomdahl, jag går tredje året på naturvetenskapliga programmet med inriktning matematik data på Kunskapskällan i Herrljunga. Jag är själv i mitt lag och jag har gjort min hemsida i samband med kursen Webbdesign DTR 1210.

Hur har det varit att skapa en webbplats?

Skapandet av hemsidan har krävt oerhört mycket tid, framför allt eftersom jag hela tiden lärt mig nya saker under arbetet. Det är oerhört roligt att sitta och arbeta med hemsidan, man kan så snabbt se resultat av sitt arbete. Det som nästan har varit roligast är då man sitter flera timmar i sträck och bara jobbar och jobbar. Det är en underbar känsla att dyka ner i koder och illustrationer och tappa all fokus på tid och rum. Efter ett antal timmar ser man på klockan och inser då att det nog är dags att sova för länge sedan men det är då så skönt att summera alla framsteg. Det har varit väldigt roligt att få göra en hemsida åt någon, det har varit en ytterligare sporre att få resultatet extra bra. Det kanske inte alltid har blivit så som jag personligen tyckt eller önskat men jag har istället fått göra min "kund" glad och nöjd och det har hela tiden varit det viktigaste.

Vad har du lärt dig av att arbeta med din webbplats?

Jag har fått lära mig oerhört mycket inom kodning av CSS och HTML. Jag har under projektets gång jobbat fram olika rutiner och strukturer som gör arbetet allt mer effektivt. Man kan ganska tydligt se vad som gjordes tidigt i projektet och vad som gjorts lite senare. Det senare har ofta en tydligare struktur med mer kommentarer i koden. Jag har också fått lära mig mycket då jag skapat de grafiska elementen till sidan. Det har varit väldigt utmanande att göra illustrationer åt Lina då hennes riktlinjer för de grafiska elementen inte är likt något som jag har gjort förut. Jag har lärt mig hur man skall tänka kring struktur för en hemsida, jag har också fått lära mig hur man genom formulär kan arbeta med s.k. cgi-script på servern som hanterar inmatad data. Skulle jag idag börja göra en ny hemsida så skulle jag ha en klarare bild av hur man kan lägga upp arbetet. Jag har faktiskt fått en förfrågan på att göra en hemsida under sommaren åt ett litet företag vilket känns oerhört inspirerade och roligt. Det svåra nu blir bara att bli helt klar med skolan innan jag börjar med arbeta med den nya hemsidan. Det har funnits en tendens till att annat skolarbete kommit lite i skymundan för arbetet med linaspunkt.

Vilken anser du vara din största konkurrent?

Den hemsida som jag först kände var den största konkurrenten var www.tranaglosor.se som jag spanade in bland de 100 bästa. Den hemsidan blev nu uttagna till kategorin entreprenörskap vilket gör att jag inte behöver känna mig riktigt så "hotad". Det känns väldigt förvånande dock att www.tranaglosor.se inte blev nominerad som top 5 bland gymnasiesidorna. 11september har en hemsida med mycket information samlad vilket gör att man kan få lära sig mer om vad som egentligen hände 11 september och hur det påverkar oss idag. Dock så kan jag tycka att det möjligtvis är lite av ett försök till kopia av förra årets mycket imponerande vinnare projekt Tjernobyl. Surfa Enklare har en väldigt kul och bra idé som de lyckats driva på bra. Det är en tydlig hemsida som gör det enkelt för användaren att klicka sig vidare till deras guider och till fakta kring projektet. Vilken av dessa hemsidor som är den största konkurrenten är svårt att gå in på. Men måste jag välja någon så skulle jag säga att jag upplever Surfa Enklare som den största konkurrenten helt klart.

Vad tror du om dina chanser att vinna?

Jag har svårt att uppskatta mina chanser att vinna eftersom jag inte riktigt förstått mig på juryns val av nominerade i några av kategorierna så jag upplever det väldigt svårt att försöka förutse hur de tänker. Jag blir till exempel väldigt förvånad över att bidraget www.tranaglosor.se inte blev nominerat som ett av de 5 bästa bidraget för gymnasiet. Det är också svårt att förstå hur juryn tänker med design och innehåll. Jag anser att mitt bidrag http://www.linaspunkt.se/ skiljer sig från mängden gällande hemsidans design, syfte och uppbyggnad. Men att försöka gissa sig till vad juryn sen tycker det vågar jag inte men jag hoppas givetvis på det bästa.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.