Foto av Collagefoto (Rättigheterna till bilden äger vi på Stocksätterskolan.)

Nominerad 2018: elevrådet.se – lär dig allt om elevrådsarbete

Är du nyfiken på att veta hur ett elevråd arbetar? Surfa in på elevrådet.se så kan du läsa om hur elevrådet på Stocksätterskolan i Hallsberg gör. Det består av representanter från klass 1-6 och på deras blogg delar de bland mycket annat med sig av stadgar, mötesprotokoll, videos och bilder.

Vilka är ni?

Vi är elevrådet på Stocksätterskolan i Hallsberg. I elevrådet är det elever med från årskurs 1-6. Vi representerar våra klasser och för deras talan när olika beslut ska tas. Vi jobbar för att göra vår fantastiska skola ännu bättre än vad den redan är.

Hur har det varit att skapa en webbplats?

Det har varit väldigt roligt att få visa andra vad vi i elevrådet jobbar med på detta sätt. Innan vi startade denna blogg fick alla på skolan bara ett protokoll från oss i elevrådet en gång i månaden, ett protokoll som inte alla ens läste. Nu kan alla som vill följa vårt arbete på ett helt nytt sätt via elevrådet.se. Bloggen har gjort oss som elevrådsrepresentanter mer aktiva och drivande. Vi har även märkt att det har påverkat klasserna på skolan och fått dem att bli noggrannare med att ha sina klassråd. Vi märker även att de är inne på bloggen och läser, ser på filmer och hänger med oss i vårt arbete. Bloggen har förhoppningsvis även inspirerat andra elevråd nu när vi når ut så mycket längre än vad enbart vårt pappersprotokoll gjorde. Vi vet också att kommunens politiker kollar in vår blogg för att de vill ta del av vad vi på Stocksätterskolan tycker. Att skapa denna blogg har sprängt de gränser som protokollet befann sig inom och gjort att vi når längre ut med vårt budskap att elevinflytande ökar lusten att lära.

Vad har ni lärt er av att arbeta med er webbplats?

Vi har lärt oss att vi kan vara med och påverka och göra våra röster hörda även som barn, inte bara i vår skola eller i vår kommun utan långt utanför dessa gränser. Tack vare bloggen fick vi modet att höra av oss till olika politiker, först i kommunen och sedan i Riksdagen. Vi har lärt oss att vara källkritiska med det vi delar med oss av på bloggen. Det känns som ett stort ansvar att vara elevrådsrepresentant, att vara sin skolas ansikte utåt, och därför har bloggandet även lärt oss att göra seriösa inlägg. Vi kan stå för det vi bloggar om och kanske kan det ha betydelse för någon annan. Nu tänker vi extra på att inte bara vara schyssta i vårt liv där vi är utan även att förebilder och vara schyssta på nätet. Vi är inte längre bara konsumenter på Internet, vi är även producenter!

Vilken sajt anser ni vara er största konkurrent?

Vi tycker att alla nominerade bloggar är fantastiska och att alla är värdiga vinnare! Alla bloggar är både våra största konkurrenter och även våra största förebilder där vi kan hämta inspiration till vår egen blogg. Ni är jätteduktiga! Om vi trots detta ändå ska nämna en blogg bland alla guldkorn så blir det slöjd-ikt.se, en blogg som sprudlar av fantastiska saker som elever har gjort på slöjden. Dessa saker ger oss inspiration och idéer till vad vi kan göra när vi har syslöjd. Att även denna blogg kommer från vår skola och vi som är med i elevrådet även är med på slöjdbloggen så vi är lite partiska men ärliga. Vi har alltså den häftiga situationen att två av skolans alla bloggar är nominerade i Webbstjärnans tävling! Vi är stolta och ödmjukt tacksamma för detta!

Vad tror ni om era chanser att vinna?

Visst kan vår blogg vinna! Vi är tycker jättemycket om vår blogg! Samtidigt har vi sett de andra bidragen och vi vet att de också är väldigt bra. Hur som helst är elevrådet.se banbrytande när det gäller elevrådsbloggande på låg- och mellanstadiet, det finns alldeles för få liknande bloggar på nätet. Vi är stolta över denna blogg och oavsett hur det än går i denna tävling så känner vi oss som redan nu som vinnare i och med att vi har fått en sådan fin blogg, en där elevernas röster blir hörda och tas på ett ännu större allvar.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.