Att jag numera ingår i den eminenta Webbstjärneteamet innebär att jag måste ha stenkoll på CC, alltså Creative Commons-licenser. Hur får jag använda mig av material jag hittar på webben? Vilka regler gäller om jag vill använda något i det jag gör?

Vad är Creative Commons?

Man kan säga att Creative Commons är en typ av licens som har gjort grovarbetet så att det ska bli lättare för folk att göra rätt för sig på webben. Så att både du och jag inte använder någon annans material felaktigt. Det är ju ibland en djungel på webben, ett massivt flöde av information, bilder, ljud, klipp och så vidare. Om jag vill använda något i min blogg exempelvis, hur gör jag då?

Olika licenser

Jag gjorde så att jag registrerade mig på vår nya kursportal och gick en webbkurs i hur man använder sig av Creative Commons-material. Där lärde jag mig bland annat. att det finns fyra villkor och sex licenser. Inte jättemycket ändå, alltså – alla kan lära sig det. Vid första anblicken kan webben kännas anonym och att allt som finns där i form av material är allmängods. Men så är det ju inte, allt har ju skapats av någon. Och alla upphovsmakare har olika åsikter om hur deras material får delas och användas, och det är därför Creative Commons är så bra. Vi ser snabbt och enkelt via licensmärkningen vad som gäller för det material du vill använda. En tumregel är att alltid skriva ut på din egen blogg vad verket du använder heter och vem som har gjort det. Erkännandet är viktigast.

Creative Commons är ett ypperligt verktyg för oss som vill vara med och skapa en schysst webb!

P.S Under en vecka finns jag på Webbstjärnans Intagramkonto, samt under hashtagen #nypåjobbet.

Bilden ovan hittade jag via CC Search, som är behjälpligt när jag vill hitta CC-licensierat material. Notera även hur jag källhänvisat till bilden (verket) och dess upphovsmakare (fotografen).

Kommenteringen är stängd för denna artikel.