Prisutdelning 2011 – Vilken fest det blev!

Hela 678 lag har varit med och tävlat i Webbstjärnan 2011. 28 lag nominerades, och många av dem finns på plats 18 maj för att delta på prisutdelningen i Stockholm.

IIS vd delar ut priser

På det första kuvertet som sprättas av IIS vd Danny Aerts står det Chattspraket.se. Eleverna från Young Business Creatives i Nacka har vunnit tredjepris i Webbstjärnans gymnasieklass och får glada komma fram och ta emot priset till stora applåder. Vinner i gymnasieklassen gör Projekt Tjernobyl. Tre killar från Viktor Rydbergs gymnasium i Djursholm har som projektarbete gjort en resa till Tjernobyl och byggt en webbsida om olyckan och deras intryck av resan. Och snacka om att det var deras dag.

Killarna kallades upp på scen ytterligare två gånger under prisutdelningen och fick ta emot både allmänhetens pris och det mest prestigefyllda priset av de alla – priset för årets bidrag. – Nog för att vi hade goda förhoppningar om att vinna något pris. Men att vinna tre, det hade vi aldrig trott, säger Patrik Hermansson när IIS får en pratstund med han och de två andra vinnarna, Marcus Olsson och Mattias Hamberg, efter att prisutdelningen avslutats. Killarna lämnar prisutdelningen 32 000 kronor rikare och jublande glada. En bra avslutning på 12 år i skolbänken. Om ett par veckor tar de studenten.

Webbsida ett kreativare sätt att jobba

Först hade de tänkt göra en fotobok av sin resa, men insåg att det skulle bli för krångligt.

– Dessutom är det kreativare med en webbsida och man har möjlighet att utforma den mer som man vill, säger Marcus Olsson.

Projektarbetet på gymnasiet är på 100 lektionstimmar. När jag frågar om det räckt till skrattar de alla högt. Betydligt mer tid än så har gått åt för att skapa Projekt Tjernobyl. Dessutom har de kontinuerligt fört en obligatorisk metodblogg där vartenda val de gjort krävt en motivering.

– De sista veckorna tänkte jag på projektet hela tiden, säger Patrik Hermansson.

– Ja, det var inte bara under skoltid. När jag till exempel gick ut med hunden så ringde jag upp någon av de andra och diskuterade, säger Marcus Olsson.
– Men projektet har ju samtidigt varit ett intresse så det har varit otroligt roligt, fortsätter han.

Har ni några tips till de som tänker vara med och tävla nästa år?

– Välj något som ni själva tycker är roligt och är intresserade av, säger Mattias Hamberg.

– Och läs på mycket innan. Vi gjorde massvis med research inför byggandet av sidan. Vi läste på om hur man skriver för webben och hur man fångar en surfares intresse. Vi gjorde en del intervjuer i Tjernobyl också så då läste vi på om intervjuteknik, säger Markus Olsson.

Revanschsugna tjejer

Det var flera lag som deltog i förra årets tävling som var med även i år. Bland annat klass 8b på Helenelundsskolan, Sollentuna, som ligger bakom sajten superstarmedia.se som kammade hem segern förra året i grundskolekategorin 6-9. I år hamnar de på en andra plats med sin revolutionsblogg superstarmedia2.se där eleverna berättar om franska revolutionen genom att ta på sig rollen av dåtida personer och blogga om sina erfarenheter som dem.

– Vi hade velat vinna igen. Räkna med att vi kommer tillbaks och tar hem allt nästa år!, säger tjejerna som är på plats på prisutdelningen.

Efter prisutdelningen firade alla med supergoda cupcakes. I vimlet springer IIS på tre barn från Årstaskolan som har klassbloggen tegelbobarn.se. De var nominerade i grundskolekategorin 1-5 men hamnade den här gången utanför prispallen. Men liksom alla andra av de nominerade fick de diplom och ett års gratis webbhotell av Loopia, samt ett års gratis .se-domän.

Vad tycker ni är det bästa med att ha en klassblogg?

– Att man kan gå in och skriva om man till exempel är hemma och inte har något annat att göra. Och det är kul att läsa vad de andra skriver. Vi har uppdaterat den varje dag i två år nu!

Läs mer:

Se film:

Artikeln är återpublicerad från IIS webbplats

Kommenteringen är stängd för denna artikel.