Sen start gav stor framgång

Det går fortfarande att anmäla lag till Webbstjärnan 2014. Kan man nå framgång om man anmäler sig sent? Och hur gör man? Webbstjärnan har pratat med Cecilia Johansson vars lag superstarmedia.se vann guld i Webbstjärnan 2010, trots att de då bara hade hunnit jobba med sajten i några månader.

Än är det inte för sent att anmäla lag till Webbstjärnan. I skrivande stund är det mer än två och en halv månad kvar tills anmälan till Webbstjärnan 2014 stänger. Men hur kommer man igång ifall man startar sent? Hinner man? Och kan man gå långt trots en sen start?

För att besvara dessa frågor kontaktade vi Cecilia Johansson som 2010 tillsammans med sina elever på Helenelundsskolan i Sollentuna kammade hem en vinst i Webbstjärnans tävlingsklass grundskola 6-9. Deras blogg, som numera dessvärre är nedlagd, hette superstarmedia.se och startades så sent som i februari samma år (!) som de vann. Stora framgångar med kort varsel, med andra ord.

- Jag gick på en workshop i januari 2010 med tanken att göra en blogg om media, minns Cecilia. Hon fortsätter:

- Det visade sig dock vara svårt att skapa allt innehåll, lära sig verktyget och utveckla ett pedagogiskt koncept som fungerade på så kort tid, så vi bytte ämne till något enklare. Det blev en skrivblogg.

Strömlinjeformningen av bloggen som kom att göra Superstarmedia.se till vinnare var i praktiken ett sätt att förvandla bloggen till en redovisningsplats. Cecilia la upp elevernas faktatexter och såg omedelbart värdet i och effekten av det.

- Chocken över att alla i hela världen plötsligt kunde läsa elevernas texter gick över förvånansvärt snabbt. De fortsatte skriva och kommenterade varandras texter för glatta livet!

Detta trots att de, när de drog igång arbetet med bloggen, egentligen inte hade några förväntningar på slutresultatet.

- Nej, inga alls, menar Cecilia. Jag minns särskilt en elev som sa att ”ingen kommer vilja läsa våra tråkiga texter”. Hon hade fel. Bloggen hade totalt haft över 67 000 besökare när den lades ner 2013.

Men hinner alla verkligen komma igång om man börjar så sent som i februari? Och hur gör man? Cecilia minns processen som att till en början vara som vilket skolarbete som helst, men när gallringarna tog vid kickade även tävlingsinstinkten igång på allvar.

- Eleverna blev supernoga med upphovsrätt och källkritik och vi ”pimpade” våra skoltexter så gott vi kunde. Vi gjorde dessutom en jättefin Om oss-sida där både jag och eleverna skrev.

- Man hinner, och det kan till och med vara en fördel att börja sent, förklarar Cecilia. Man får ett helt annat fokus. Mitt tips är att verkligen gå in för tävlandet.

Hon utvecklar:

- Satsa på att vinna, helt enkelt. Utnyttja talang och specialkunskaper som finns i klassen, återanvänd material som ni redan har, scanna in bilder, lägg upp texter och så vidare. Tänk också på att ni kan jobba med er webbplats i princip fram tills prisutdelningen.

Superstarmedia.se är det ultimata beviset på att det trots en sen start går att komma riktigt långt. När året nu så sakteliga börjar lida mot sitt slut innebär det dryga två och en halv månad kvar av anmälningsperioden. Se till att anmäla ett lag redan idag!

Och till dig som redan har ett lag, varför inte starta ett ytterligare och dubbla chanserna att vinna? Med hjälp av Cecilias tips kanske även du kan gå riktigt långt i Webbstjärnans tävling.

(Psst! Och glöm inte att utnyttja vår support till fullo. Vi finns på support@webbstjarnan.se och 08 452 35 06 för alla tänkbara frågor eller funderingar.)

--

Se även Cecilias föreläsning "Bloggen i undervisningen".

Kommenteringen är stängd för denna artikel.