Ska alla barn bli programmerare? [Internetdagarna 2015]

Nu närmare sig november med stormsteg, och då också Internetdagarna. I år kommer vi att arrangera ett spår kring programmering och barn. Alla ni som är med i Webbstjärnan är hjärtligt välkomna att komma. Än finns det biljetter kvar.

Vårt program ser ut enligt följande:

09:00-10:00 Keynote-sessions

Talare
Hilary Mason Grundare, Fast Forward Labs
Hilary Mason har grundat Fast Forward Labs, ett företag som forskar på smarta apparater, och är också knuten till riskkapitalfirman Accel Partners som Data Scientist.

Dan Sinker Föreståndare, Knight-Mozilla OpenNews
Dan Sinker är föreståndare för Knight-Mozilla OpenNews, ett samarbete mellan Knight-stiftelsen och Mozilla som syftar till att sprida webbteknik och webbutveckling inom journalistiken.

10:00-10:30 Fika

10:30-10:50 Programmering – det nya svarta?

Kristina Alexanderson Chef för Internet i skolan på IIS

På sjuttiotalet handlade det om grupparbeten, sedan blev det infärgning, PBL och entreprenöriellt lärande. Idag heter det datalogiskt tänkande och innehåller programmering. Ska skolan göra alla elever till programmerare, eller räcker det med att barnen blir anställningsbara? Vilka färdigheter och kunskaper behöver de för att hantera vår vardag?

10:50-12:30 Programmering i skolan – hur då?

Genom representanter som arbetar i skolan ges en presentation av hur pedagoger och skolledare arbetar med programmering som ett verktyg i skolan.

Talare
Maria Franzén Lärare
Maria Franzen är klasslärare på Gredelby skola i Knivsta, söder om Uppsala. Hon bloggar med sina elever och var en av de 100 bästa lagen i skoltävlingen Webbstjärnan både 2014 och 2015.
Christina Löfving Lärare och utvecklingsledare
Christina Löfving är lärare för yngre åldrar och utvecklingsledare på Spekerödskolan. Hon studerar en master i pedagogik med inriktning mot aktionsforskning och skolutveckling. Det har lett till ett intresse att särskilt studera hur elever tar sig an programmering.

Agneta Hedenström rektor på Antnässkolan i Luleå, som jobbar med digitalt lärande i skolan.
Agneta Hedenström är en driven och nyfiken rektor med ett stort intresse för utvecklingsfrågor. Agneta har lång erfarenhet av ledarskap och av att driva små och stora projekt med framgång.

Mikael Tylmad Lärare, Södertörns friskola
Mikael har sedan 2006 programmerat datorer tillsammans med högstadieeleverna på Södertörns friskola, med alla möjliga olika programmeringsspråk och miljöer.

Katarina Lycken Rüter, Skolverket

12:30-13:30 Lunch

13:30-13:50 Keynote-session

Talare

Evgenij Morozov Forskare, skribent
Evgenij Morozov är forskare och skribent med fokus på teknikens politiska och sociala effekter. Morozov kommer ursprungligen från Vitryssland men är numera verksam i USA.

14:00-15:00 Alla dessa programmeringsinitiativ – behövs de?

Utanför skolan poppar det upp initiativ som vill stimulera barns intresse och lust för programmering. Hur kommer det sig? Och vilka syften har dessa aktörer? Möt några personer som är engagerade i frågan.

Talare

Måns Jonasson Webb- och varumärkesansvarig, IIS
Måns Jonasson är webb- och varumärkesansvarig på IIS (Internetstiftelsen i Sverige). Han är också initiativtagare till barnhack som sker i IIS regi.

Carl Heath Researcher & Designer
Carl Heath is a researcher and designer at Interactive Institute Swedish ICT, which explores future user experiences through human-centered information and communication technology.

Karin Nygårds Grundskollärare
Karin Nygårds är grundskollärare och undervisar i sitt eget ämne "Digitalkunskap", en blandning av kodkunskaper och frågor om säkerhet, integritet och upphovsrätt.

Peter Parnes Professor
Peter Parnes är professor vid Luleå tekniska universitet inom området Distribuerade datorsystem och arbetar med forskning runt IT i skolan samt nya interaktionsformer med datorer.
15:00-15:30 Fika

15:30-16:40 Hur ser det ut i omvärlden?

Linda Manilla berättar om den senaste utvecklingen i vårt grannland Finland. Samtidigt passar keynote-talaren Kathryn Parsons på att levererar perspektiv runt den den brittiska utvecklingen när det kommer till programmering i skolan.

Talare
Linda Manilla Projektledare och konsult
Linda kommer från Finland och jobbar som projektledare och konsult. Hon forskar inom datavetenskapens didaktik och arbetar med flera projekt relaterade till programmering, datalogiskt tänkande och digital kompetens i grundskolan.

Kathryn Parsons Grundare, Decoded
Kathryn Parsons är grundare av det digitala utbildningsföretaget Decoded, och var med på Business Insiders lista över 30 Most Important Women Under 30 In Tech.

16:40-17:00 Avslutande reflektioner

Kristina Alexandersson passar på att sammanfatta dagen och summera vad som framkommit.

Talare

Kristina Alexanderson Chef för Internet i skolan på IIS
Kristina Alexanderson arbetar som ansvarig för IIS satsning mot skolan, i huvuddel handlar det om att hon ansvarar för skolsatsningen Webbstjärnan, som handlar om att skapa skolarbete på webben.

17:00-21:00 Mingel

Vill du veta mer, beställa biljett kasta din in på Internetdagarna, för det finns bara en begränsad tillgång på biljetter.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.