Slöjdens stafettpinnar inspirerar på webb

Inspirerad av nalleresan.se har Elisabet Jagell, som tidigare vunnit i Webbstjärnan med klassbloggen slojdsalarna.se, dragit igång projektet Slöjdstafetten. Förhoppningen är att de ska inspirera andra slöjdsalar runt om i Sverige att dela med sig av sin vardag.

Elisabet Jagell är slöjdlärare, IT-pedagog och minst sagt ingen främling i Webbstjärnan-sammanhang. Hon är ambassadör och håller utbildningar i Uppsala, hon och hennes elevers lag vann kategorin ”Klassblogg” i Webbstjärnan 2013 med www.slojdsalarna.se och hon har också gästbloggat på just denna blogg tidigare.

Elisabet har tillsammans med sina elever på Växthusets skola i Uppsala så sakteliga börjat med sitt senaste projekt, döpt till Slöjdstafetten. Webbstjärnan blev givetvis så pass nyfikna att vi kontaktade Elisabet för att ta reda på mer.

- Slöjdsalar är väldigt spännande rum där mycket kreativt pågår, men de är tyvärr ganska ofta stängda. Vad gör egentligen andra elever i sina slöjdsalar undrade vi. Slöjdstafetten är vårt sätt att ta reda på det, berättar Elisabet Jagell.

Tanken är att fyra stafettpinnar ska skickas ut i Sverige, alla i olika väderstreck. Pinnarna ska agera som en form av budkavle med uppmaningen till mottagaren att berätta om vad just de gör i sina slöjdsalar.

- Jag tror att man, genom att se andras arbeten, kan inspireras och i sin tur inspirera andra. I slöjd är inspiration och kreativitet viktiga delar. Vi bloggar om vad vi gör i vår slöjdsal, men det finns ganska få skolor som har slöjdbloggar.

- Kanske de kan ta det första steget att dela med sig med hjälp av digitala verktyg genom vår slöjdstafett, hoppas Elisabet.

Idén, berättar Elisabet, kom från Nalleresan - en populär klassblogg där elever får ta del av vad deras hemmasydda nalle har gjort i Sveriges alla hörn (ja, den har till och med varit på besök hos IIS och Webbstjärnan). Även Barbro Sköldenberg, läraren bakom Nalleresan, är slöjdlärare och Elisabet tror att just slöjd är ett ämne som passar väldigt bra att kombinera med blogg.

- Mina tips för andra lärare att lyckas, berättar hon, är att börja med att klura ut en idé. Den får gärna vara enkel och liten, så kan den få växa sedan om man så önskar. Låt eleverna vara med från början och komma med idéer och tankar om hur bloggen ska byggas upp.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.