Sommar 2010 av Patrik Ragnarsson CC BY NC

Sommarblogg – Blogga andras bilder

Tänk vilken lyx att få publicera den här somriga cykelbilden utan att fråga om lov. Det kan du också göra! Först behöver du bara lära dig hur upphovsrättslicensen Creative Commons fungerar.

Den som skapar någonting, till exempel en text, en bild eller ett musikstycke, har i allmänhet upphovsrätt till det som skapats. Creative Commons-licensen bygger på upphovsrätten och uppmuntrar den som skapat något att dela sitt kreativa arbete med andra. Det är dock viktigt att du förstår vilken typ av CC-licens som har använts i varje enskilt fall och att du förstår vad just den licensen innebär.

Bilden ovan är licenserad under "CC BY-NC" (Creative Commons, by, non commercial). Det betyder att du kan låna bilden om du talar om vem som är upphovsmannen (by) och inte använder bilden i kommersiellt syfte (non commercial). När du publicerar bilden behöver du uppge bildens namn, upphovsmannen och licensen. Därför står det Sommar 2010 av Patrik Ragnarsson CC BY NC i det här inlägget.

Vill du lära dig mer om Creative Commons-licenser rekommenderar jag varmt kursen ”Så här använder du Creative Commons-material”.


En enkel förklaring på svenska av hur man använder Creative Commons. Förklaras av Kristina Alexanderson och illustreras av Jesper Wallerborg samt filmad av Göran Thorén. En produktion av Webbstjärnan i samarbete med Internetguider på Internetstiftelsen i Sverige IIS

 
- - -

Det här är Webbstjärnans automagiska sommarblogg som publicerar tipsinlägg medan Webbstjärnan har sommarlov. Vi är tillbaka igen den 5e augusti. Vi påminner dig gladeligen!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.