Foto: Anche i prati un giorno: Even fields someday av Giampaolo Squarcina (cc byncnd)

Sommarblogg – hur sanna är fotografier?

I samtalet kring bild och fotografier som källor är det viktigt att förstå att bilder, precis som texter, är källor som är ett utsnitt, alltså en persons bild av verkligheten.

Det visar om inte annat bilderna nedan. Första bilden kommunicerades ut och fick oss att tro att Måns Jonasson håller på att ta ner gamla .SE-skylten i samband med varumärkesbytet. Men det ingen vet, hittills, är att det egentligen var fastighetsskötaren som tog ner skylten. Det visar nästkommande bilder. Fotografen bakom bilderna, Per-Ola Mjömark, har alltså valt att endast visa en del av historien.

skylten

Bilder kan manipuleras och förändras utifrån vem som använder den samt i vilket syfte bilden ska användas. Ett fotografi ger, i bästa fall, en bild av verkligheten men inte den enda och kanske inte heller den sanna bilden.

Tips 1!

Gå vår lektionskurs ”En lektion i källkritik – att granska bilder” för att lära dig mer om att granska bilder källkritiskt.

Tips 2!

Du som vill ta reda på vem som är upphovsman till en bild, eller se en annan version av en bild kan testa att ”bildgoogla”. Det går till så här:

  1. Gå in på http://google.se
  2. Klicka på menyfliken ”Bilder”
  3. Välj kameraikonen, alternativet ”Sök med bild” och skriv in bildens webbadress eller ladda upp den bild som du vill söka efter
  4. Klicka på ”Sök med bild”
  5. Resultat – visuellt liknande bilder

Fortsätt vara källkritisk på webben!
- - -

Det här är Webbstjärnans automagiska sommarblogg som publicerar tipsinlägg medan Webbstjärnan har sommarlov. Vi är tillbaka igen den 5e augusti. Vi påminner dig gladeligen!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.