av Katarina Eriksson

”Sprid bloggandet vidare!”

VINNARE 2014 House of Alvik kammade förra året hem en bronsmedalj på grund av sin finurliga bloggidé. Ändå från Luleå åkte eleverna för att delta i Webbstjärnans prisutdelning i Stockholm.

Med motiveringen en webbplats som bygger på en förträfflig idé, som är inspirerande och lekfullt utförd. Här bjuds besökaren på ett storyline-inspirerat arbete med gamification som drivkraft genom webbplatsen tog eleverna från Alviksskolan hem bronsmedaljen i prisklassen 4 – 6 förra året. Deras lärare Katarina Eriksson berättar lite om deras vinnande bidrag!

Vilka är ni bakom bloggen?

- Vi är ett gäng elever och lärare från Alviksskolan utanför Luleå. Tillsammans skapade vi vårt storyficationprojekt House of Alvik. Eleverna gick in i fiktiva roller, löste uppdrag, kommenterade, interagerade och reflekterade över olika dilemman via bloggen. Ett av bloggens syften var att eleverna skulle få utforska internets vida möjligheter.

Vad har hänt sedan prisutdelningen?

- Halva gruppen har gått vidare mot högstadiet och vi har nya femmor som tillsammans med årets sexor är med och driver årets projekt www.greenshipofalvik.blogspot.se.
 Storyfication är ett storyline inspirerat arbete med gamification som drivkraft. En storyline har ett slut och det hade även House of Alvik. Vi hade en bostadsrättsföreningsfest (för det fiktiva huset) där vi bjöd in föräldrar och släktingar till elevernas färdiga lägenheter som de byggt på bloggen.
 Vi har fått dela med oss av arbetet i olika medier, föreläsningar och studiebesök. Det har varit ett händelserikt och superkul år för oss alla!

Hur har det gått för House of Alvik?

- Webbplatsen är inaktiv, men vi har ett nytt storyficationprojekt där vi har utvecklat vidare förra årets projekt. Vi har i år ett gemensamt ämnesövergripande tema. Vi har vi försökt öka samarbetet mellan eleverna samt göra dem ännu mera aktiva i publiceringen på bloggen och mer medvetna om källkritik genom deltagande i Webbstjärnans kurs om källkritik. Vårt deltagande i Webbstjärnan med House of Alvik har lärt oss så mycket och givit oss drivkrafter att vilja utvecklas ytterligare.

Hur var det att gå på prisutdelningen?

- Det var häftigt och nervöst! Våra elever från norr hade aldrig besökt huvudstaden. Det var första gången med flyg, tunnelbana och långa rulltrappor. Arrangemanget på hotellet var coolt med ballongerna i taket, små tävlingar, plockgodis etc. Vi fick alla en upplevelse.

Tips till årets nominerade!

- Dela med er av era idéer. Sprid bloggandet vidare till kommande klasser och kollegor runt om i landet.

I år deltar Katarina och hennes elever med Greenship of Alvik!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.