Vad kan man lära sig i Webbstjärnan?

I supporten får jag ta del av deltagares fantastiska historier. Det är jättekul att höra om historier om hur pedagoger arbetar med webben! Hur de tänker, vilka problem och framgångar, som ett pedagogiskt arbete med webben innebär.

Nu i dagarna har jag tillsammans med en kollega ringt runt till nästan alla lärare som deltog i Webbstjärnan förra året. Du kanske har fått ett samtal? I vilket fall som helst har jag fått höra de mest fantastiska berättelserna från er och er skolvardag. En lärare som jag pratade med berättade en helt fantastisk historia. Hon berättade att de under sommaren hållit igång bloggen med uppdateringar från sommarlovet varpå en elev lagt in en bild i mediearkivet, men snabbt meddelat läraren att inte publicera den! Läraren som inte publicerar något utan elevernas godkännande fick när hösten startade veta att skälet var eleven hittat bilden på internet och inte var säker på om bilden var tillgänglig för andra att sprida, om det var tillåtet.

Det är som ljuv musik för oss på Webbstjärnan, för det är en av de aspekter som vi upplever att pedagoger och elever lär sig genom att delta. Hur man får använda och sprida andras innehåll, bilder, filmer, texter och musik. Webbstjärnan handlar inte bara om att kunna skapa en bra webbplats med många funktioner; det är lika viktigt elever och lärare genom deltagandet breddar sin digitala kompetens.

Lär dig mer om upphovsrätt och källkritik på internet

Om du vill lära dig mer om hur du får använda material du hittar på internet har vi en kostnadsfri webbkurs i Creative Commons, licenser på internet. Det finns även en kurs i källkritik på internet – hur man kan bli bättre på att förhålla sig till information på internet.

Här hittar du vår kursportal, där det även finns andra webbkurser.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.