C Clone's name sign in the Commission av Kristina Alexanderson CC BY-SA

Varför ska man skydda sina lösenord?

Vi har många lösenord och koder att hålla reda på, så pass många att det kan kännas jobbigt att hitta på nya och hålla reda på dem vi har. Men med en ökad närvaro på webben ökar även kraven på vår säkerhet och vikten av att se om och över sina lösenord.

Ett lösenord i fel händer kan leda till stora tråkigheter för enskilda personer. Alla som bara tappat plånboken vet vilket strul det är att ringa runt och spärra alla kort. Det är samma sak med ditt mejlkonto, sociala medier och en rad andra tjänster på internet som kräver inloggning. Skillnaden är att om någon kommer över ditt lösenord till ett konto på webben går det inte att ”ringa och spärra”. Ett förlorat lösenord innebär att dina personliga uppgifter kommer på vift och kan orsaka stor skada.

Men varför ska du då skydda dina lösenord? Vad kan egentligen hända om du tappar bort din epostplånbok? Ett exempel är Mat Honan, reporter på tidningen Wired, som på mindre än en timme förlorade allt på sina digitala plattformar och blev hackad. Det kan gå väldigt fort, till och med allt innehåll på hans persondator försvann. Läs hans historia här.

Jag satte mig ned med IIS säkerhetschef Anne-Marie Eklund-Löwinder, som är en fena på allt som har med säkerhet att göra, för att prata om digital säkerhet och för att få de absolut bästa tipsen!

Din digitala integritet

Ett skrämmande exempel på hur illa det kan gå är, som nämnts ovan, berättelsen om Mat Honan. Precis allt försvann för honom, på grund av att någon kom över hans lösenord. Mat Honans alla digitala konton var hoplänkade, och genom att ”hackern” kunde komma in på ett konto hade hen tillgång till nästa och sedan nästa och så vidare. Till och med Mats material på datorn, bilder etcetera, var som bortblåst.

- Det är otroligt viktigt att ha unika lösenord, aldrig samma för olika tjänster, säger Anne-Marie. Får en internetbov tag i ett lösenord som du har för olika tjänster är det mycket lättare att göra större skada. Och absolut inte samma som mejlkontot!

- Det absolut viktigaste är att ha ett unikt och bra lösenord för sitt epostkonto. Om det är något lösenord man bör lägga ned tid och omsorg på är det detta. Då ens epostkonto ofta är kopplat till alla andra tjänster är detta det viktigaste att tänka på. Ditt epostlösenord är heligt, berättar Anne-Marie.

Det är vanligare än vad man tror att folk använder sig av lösenord som ”12345” eller ”password”. Vill man öka sin säkerhet på webben gäller helt enkelt, ju längre desto bättre. Risken för att ditt lösenord ska kapas minskar med varje extra bokstav!

Lämna inte ut ditt lösenord!

Lämna aldrig ut ditt lösenord till någon, inte ens till bästa kompisen, kollegan eller partnern. Det har blivit allt vanligare, att upprörda människor hämnas på varandra via webben. En dispyt kan snabbt resultera i tråkigheter om någon sitter på information om dina lösenord. Vet du med dig att någon annan än du har tillgång till ditt lösenord – se till att ändra det snabbt. Läs mer om detta HÄR.

Ändå visar statistik att många svenskar använder samma lösenord till olika tjänster och inte byter ut dem så ofta. Måhända det beror på att man tror att man inte har något av värde. Varför ska man bry sig om sina lösenord?

- Motfrågan du kan ställa sig är ”Vad skulle hända om någon kom över mitt lösenord?”, säger Anne-Marie.

Att faktiskt gå igenom och tänka på vad som kan hända är en god idé. Om någon får tillgång till ditt epostkonto kan hen inte bara ändra lösenordet, vilket gör det oerhört svårt att få tillbaka kontot, utan personen som gjort intrång kan skicka mejl och bilder till både vänner, familj och kollegor som kan bli både jobbigt och beklämmande för dig. I grund och botten handlar det om säkerhet och rätten att skydda sin integritet, och sådant som inte riktigt går att sätta ett pris på.

Hur ska man då förvara sina lösenord? Ska man skriva ned dem?

- Ja, det tycker jag faktiskt, säger Anne-Marie. Ett lösenord är mycket säkrare på en papperslapp hemma i skrivbordslådan än på internet. Så länge man inte skriver vart det leder och inte heller skriver det tillsammans med användarnamnet blir det svårt att veta vart det leder till. Skriv inte upp det i mobilen!

- Övriga tips är att inte blanda jobb och privat, ha olika lösenord på hem- och jobbmejl samt att inte använda några ord som finns i ordlistan. Hackers matar nämligen in hela lexikon.

Tips!

Här och här kan du läsa mer om lösenord och säkerhet! Här finns ytterligare tips på hur du skapar ett säkert lösenord.

 

 

 

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Bloggat om artikeln

  • Varför ska man skydda sina lösenord? ...
    2 juni 2014, kl 13.49

    […] Vi har många lösenord och koder att hålla reda på, så pass många att det kan kännas jobbigt att hitta på nya och hålla reda på dem vi har. Men med en ökad närvaro på webben ökar även kraven på vår säkerhet och vikten av att se om och över sina lösenord.  […]