Vart tog WWW vägen?

Webbstjärnan reder ut det spännande mysteriet kring vad som egentligen hände med ”www” och hittar en spännande twist på en uppgång och fall-historia.

En kär vän, trotjänare och allmänt glad akronym har sedan en tid tillbaka försvunnit. Www har allt mer sällan skymtats på svenska webben. Numera nästan aldrig. Har Www gått upp i rök? Är det någon som sett hen? Vart tog egentligen Www vägen?

Webbstjärnan plockade fram vår öronlappsbestyckade mössa och det dammiga förstoringsglaset och gav oss ut på jakt efter en sedan länge försvunnen vän.

Ledtrådarna i historian

Som i alla bra detektivhistorier måste vi, för att kunna lösa gåtan, reda ut sanningen ur en trasslig bunt ledtrådar. Ledtrådarna i det stora fallet om den försvunna akronymen hittar vi i webbens virtuella historieböcker.

Domännamnssystemet, själva systemet som översätter ett krångligt IP-nummer till ett behändigt domännamn, är äldre än webben. Innan Www föddes på forskningsinstitutet Cern i Schweiz på 90-talet fanns redan storasyskonen/föregångarna FTP och chattar (den sedan länge försvunna kusinen BBS är en intressant historia bara i sig, men det är en annan gåta!) och de använde sig av domännamnssystemet.

När Www föddes blev denne direkt en superstjärna. Www blev standarden för webb och blev den som fick agera som webbens frontfigur. En domän som vi tidigare nämnde kan egentligen användas till mycket eftersom den hänvisar till ett specifikt IP-nummer - en dator eller servers telefonnummer - men det blev liksom synonymt med Www och webben.

Webbläsarna = boven?

Tillverkarna bakom webbläsare började så sakteliga tycka att Www var lite redundant. Särskilt i kombination med dennes ständige följeslagare ”http://”. Det var ju ändå webben som användes, behövde Www verkligen synas då?

Aha, ledtråd! Var det som så att webbläsarna gjorde sig av med Www en gång för alla? Inte riktigt, visar det sig vid mer nystande... Det finns en twist!

Www lever faktiskt kvar. Fast i spökskepnad, kan man säga. Www är helt enkelt mer eller mindre osynlig idag. Va? Hur? Varför!?

Jo, så här ligger det till.

Skriver du in ”webbstjarnan.se” skickar din webbläsare ut en förfrågan som säger ”hej, vilket IP-nummer ska jag skickas till?”. Är webbstjarnan.se direkt kopplad till IP-numret på webbservern skickas du automatiskt dit. Får webbläsaren inte något svar direkt frågar den igen, fast nu på www.webbstjarnan.se.

Och hamnar således rätt.

Vår kära superstjärna, Www, uppkom som en anledning att urskilja webb från andra tjänster (till exempel FTP). Ur superstjärnestatusen blev den också så pass mycket standard att den ansågs vara onödig att visa utåt.

Mössa av, förstoringsglas tillbaka in i skåpet. Gåtan är knäckt.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.

Kommentarer

 • Tim Gremalm 1 oktober 2013, kl 13.34

  Idag är www bortskalat av, vad jag tror, flera skäl:
  * En domänadress är nästan alltid förknippad med HTTP i webläsaren
  * www är omständigt att skriva
  * Domännamnet är mer lättläst utan www i början

  • David Larsson 1 oktober 2013, kl 15.35

   Mycket goda poänger!

 • frebro 5 oktober 2013, kl 15.38

  …och så kan man tillägga att fastän man kommer till http://www.webbstjärnan.se så syns ändå inte www i flera webbläsare. Kolla tex i Safari för iPhone. Det tar ju mest plats ändå.

Bloggat om artikeln