Keys av Linus Bohman CC BY

Veckans fråga: Går det att lösenordskydda sin blogg?

En av framgångsfaktorerna med att använda internet som arena för sitt skolarbete är att det når fler mottagare när det publiceras offentligt i en blogg. Du behöver tänka annorlunda, både kring hur du använder bilder och vem du skriver till. Men vissa delar av skolarbetet kan du vilja hålla för en mindre publik. Därför ska vi gå igenom alternativen.

 

Lösenordsskydda ett eller flera inlägg

Jag har stött på lärare som önskar att det eleverna skriver i sin APL-kategori (arbetsplatsförlagt lärande) ska vara lösenordsskyddat. En enkel inställning är att lösenordsskydda vissa inlägg (eller sidor), genom att göra så här:

  1. Logga in och välj sajt under Mina webbplatser.
  2. Gå till Inlägg och skriv ett nytt inlägg eller redigera ett befintligt.
  3. Till höger om rubriken på ditt inlägg finns en box som heter Publicera. Där under klickar du på Redigera bredvid Synlighet: Offentligt (1).
  4. Bocka i Lösenordsskyddat (2) och skriv in ditt lösenord (3). Klicka sen på knappen OK (4) och Publicera (5) ditt inlägg.

veckansfraga-losenskyddad
 

Lösenordsskydda hela sajten

Ibland kan du istället vilja lösenordsskydda hela din sajt. Om Webbstjärnan skulle göra det med www.webbstjarnan.se skulle du behöva fylla i ett lösenord för att kunna besöka vår sajt.

Gör så här:

  1. Logga in och välj sajt under Mina webbplatser.
  2. Gå till Inställningar -> Lösenordsskyddat.
  3. Bredvid Password Protected Status väljer du att bocka i Skriv sen in valt lösenord under Nytt lösenord. Spara!

Här finns också andra nämnvärda inställningar:

  • Protected Permissions – här väljer du om du vill tillåta till exempel administratörer att slippa skriva in lösenordet när de besöker din sajt. Det betyder att om du är inloggad och har användarrollen administratör behöver du inte fylla i lösenordet.
  • Allow IP Addresses – detta är en liknande funktion, men här tillåter du istället vissa ip-adresser att se din sajt utan att behöva ange lösenordet.

 

Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.