Containership with containers av Michael Ransburg CC BY NC ND

Veckans fråga: Hur fungerar det här med att importera en sajt?

Den senaste veckan har vi fått flera frågor om vad som egentligen importeras när man gör en import samt hur det går till. Det ska vi besvara.

"Exakt vad importeras från exportfilen?"

Först och främst behöver vi generera det vi vill exportera. Med WordPress-verktyget kan du välja vad som ska importeras. Standardalternativen är Allt innehåll, Inlägg eller Sidor. Med andra ord kan du alltså välja att endast skapa en exportfil som innehåller inlägg. Observera att både den gamla och den nya sajten behöver vara live på webben för att du ska kunna göra den här typen av export – import.

 

Vad betyder då "Allt innehåll?"

Allt innehåll är det du har laddat upp och skapat på sajten det vill säga mediafiler, inlägg (inklusive bilder, kategorier och etiketter), sidor samt menyer för att nämna några. Vissa tillägg erbjuder även möjlighet att exportera allt innehåll till någon annan sajt, som kalenderfunktionen. Då kommer fler alternativ att komma upp utöver standardalternativen.

Du kanske redan har funderat över det, men utseendet följer alltså inte med i en standard exportfil.

 

"Jag har gjort en import men bilderna kom inte med!"

Ibland önskar vi att tekniken är smartare än människan – men så är ju inte alltid fallet. Ibland kan det bli avbrott när man gör en import, till exempel på grund av att servern säger ifrån. Vid sådana tillfällen kan det hända att man tror att importen är klar men så har importen kanske missat ett tiotal bilder. Det bästa är då att importera igen.

En annan anledning kan vara att du på din gamla sajt har gjort bildgallerier (som får ID:n) och när du importerar dessa gallerier så förstår inte WordPress att det ska vara samma ID:n som tidigare och genererar istället nya. Då får man också gå igenom sina bilder och se så att allting står rätt till.

En tredje anledning kan vara att importfunktionen missar att göra om adresserna till bilderna. Till exempel: jag har startat thereseblogg.se och vill nu flytta innehållet till theresesajt.se. När jag importerar tror den att bilderna fortfarande ska heta thereseblogg.se/bildfil.jpg men i själva verket ska de heta theresesajt.se/bildfil.jpg. Då behöver man uppdatera bildadresserna för att bilderna ska synas.

Det finns alltså några saker som kan hända vid en import. Webbstjärnans supersupport är experter på detta och kan hjälpa dig vidare om du stöter på bildproblem.

 

"Hur gör jag om jag vill importera en wordpress.com-sajt till Webbstjärnan?"

Så här importerar du en WordPress-sajt till en annan WordPress-sajt:

 1. Logga in på din gamla sajt (den vars innehåll du vill exportera).
 2. Ladda ner en exportfil (.xml) från Verktyg -> Exportera och spara den lokalt på din dator.
 3. Logga in på din nya
 4. Nu ska vi importera exportfilen (.xml). Gå till Verktyg -> Importera.
 5. Klicka på WordPress.
 6. Välj exportfilen (.xml) som du har laddat ner på din dator. Klicka sen på Ladda upp fil och importera.

  I det här steget får du några valmöjligheter – hur du vill göra med innehåll som har skapats av användare på den gamla sajten. Du har tre alternativ:

  1. Importera författare: X (det är standard).
  2. Skapa en ny användare med användarnamn: (or create new user with login name:).
  3. Tilldela inläggen till en existerande användare: (or assign posts to an existing user:).

  Om du inte väljer alternativ B eller C sker alternativ A. Bestäm hur du vill ha det för alla användare (på bilden nedan ska en (1) användare konfigureras) och bocka i Ladda ner och importera bilagor för att få med dina bildfiler.

 7. Klicka sedan på Skicka. Klart!

 

 

Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.