Fog in the Valley, Candle in the Sky av Zach Dischner CC BY

Veckans fråga: Hur julpyntar jag min sajt?

Vi är nästan halvvägs in i december och det är hög tid att julpynta sin sajt. Men hur får man det att snöa på sin sajt? Vilka vinterbilder får användas, och hur gör man det?

Snö på bloggen

Förra veckan berättade vi att det går att få snö på olika sätt. Marcus på supporten har hittat ännu ett alternativ som gör så att det snöar på bloggen (se till exempel jagochminklass.se). Gör så här:

 1. Aktivera Jetpack genom att gå in på Jetpack från din Panel och koppla ditt konto. Alternativt hör du av dig till oss på support@webbstjarnan.se så hjälper vi dig.
  Förutom att Jetpack erbjuder funktioner som statistik, relaterade inlägg etcetera finns det även en snöfunktion. Den ska vi aktivera nu.
 2. Gå till Inställningar -> Allmänt och skrolla ner till ”Snö”. Där bockar du i att du vill ha snö på din sajt.
 3. Klart!

 

Vintriga bilder du får använda

I stora delar av Sverige har vi fortfarande snöfria gator. Men det hindrar oss inte från att pynta vår sajt med krispiga bilder, likt det här blogginlägget. Det finns ju andra som har tagit vintriga bilder som vi kan publicera på webben så länge vi följer de lagar och regler som finns. Ett alternativ är att använda Creative Commons-licenserade bilder från bildtjänsten Flickr (du får använda dessa bilder om du erkänner upphovsmannen). Gör så här:

 1. Sök efter bilden, till exempel genom att söka efter ”winter” på flickr.com. Filtrera också så att du bara ser Creative Commons-licenserade bilder (välj All Creative Commons under Any license långt upp till vänster).
 2. Gå in på bilden du vill använda, till exempel den här: https://flic.kr/p/kcG5wn
 3. Klicka på pil-ikonen i nedre högra hörnet av bilden.
 4. Klicka på Embed och kopiera koden.
  Den ser ut så här:
  <a data-flickr-embed="true" href="https://www.flickr.com/photos/zachd1_618/12603079745/in/photolist-kcG5wn-jMgRZF-jwtVAL-jsRZg1-jjJHhQ-jgFtAe-gSBTb2-e5T9u1-dY6z7A-dSC8fe-dSaNAp-dRAWuz-dRrKNN-7FNwVb-45sPXH-k6Wdzn-dQNbTm-dQp8SY-dQkvKL-dNyRn6-dKMVw4-dKeJi6-dKhEdJ-dGr9Hk-dFGNFq-dEWcQv-dF1CQs-dBsi6m-dBdsKw-dA1PPq-dy1f8Y-bM9J9v-bmAbtk-bm4C86-biHjhK-bhaFAi-bfkpe2-bdeene-b9gapH-b7f6ca-b3m5Jz-b2Ynei-b2oRog-aVsLGK-aUwQEx-aTiXRn-aFu4N4-aBhA6W-auZEvT-afgGtP" title="Fog in the Valley, Candle in the Sky"><img src="https://farm3.staticflickr.com/2811/12603079745_99a3fcf6a7_z.jpg" width="640" height="298" alt="Fog in the Valley, Candle in the Sky"></a><script async src="//embedr.flickr.com/assets/client-code.js" charset="utf-8"></script>
 5. Gå till din sajt och vidare till Inlägg -> Skapa nytt.
 6. Skifta till Text-läge och klistra in koden.
 7. Klart!

Vill du se en film om hur du använder Creative Commons-bilder kan du starta igång den här:

 

 

Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.