Veckans fråga: Hur kan eleven skapa innehåll på sajten

Veckans fråga kommer främst från gymnasielärare som vill att eleverna ska kunna driva sina webbplatser själva. Kanske ska de redovisa sitt projektarbete, driva UF-företag eller blogga om sin praktikplats. Vi reder ut hur man går tillväga!

Så här gör du

Har du ingen webbplats ännu? Börja på punkt 1. Annars kan du gå direkt till punkt 4.

  1. Du (läraren) gör en lärarregistrering.
  2. När du har bekräftat din e-postadress loggar du in.
  3. Skapa en sajt genom att klicka på knappen ”Skapa sajt”. Fyll i formuläret som ger dig en egen webbplats och en ledig .se-domän. Skicka in!
  4. Nu ska du koppla på eleven. Gå till Användare -> Lägg till ny.
    1. Om din elev redan har en användare hos Webbstjärnan (det vill säga redan arbetar på en annan webbplats) lägger du in elevens e-postadress på Lägg till befintlig användare. Eleven får sedan ett mejl och godkänner inbjudan.
    2. Om din elev inte har en användare lägger du i stället in elevens uppgifter under Lägg till ny användare. Be sedan eleven att godkänna inbjudan.
  5. Klart!

 

Vilken roll ska jag välja?

Det finns fem förinstallerade roller. Varje roll har ett antal förvalda behörigheter, till exempel att posta inlägg, moderera kommentarer och redigera användare. Administratören har fullständiga behörigheter, precis som sajtägaren.

Administratör – har fullständiga behörigheter och kan exempelvis byta teman, lägga till användare och dela ut behörigheter med mera. Vi rekommenderar att ni har en administratör per webbplats.
Redaktör – kan skriva, publicera och redigera inlägg och sidor samt redigera andra användares material, moderera kommentarer, lägga till länkar och kategorier etcetera.
Författare – kan skriva, publicera och redigera egna inlägg. Detta är den populäraste rollen för elever som driver en sajt tillsammans med läraren.
Medarbetare – kan skriva och redigera egna inlägg, men inte publicera dem. Detta är den näst populäraste rollen och passar de lärare som vill granska inlägg innan de publiceras.
Prenumerant – kan läsa och skriva kommentarer samt redigera sin egen presentationssida. Denna användare är inget vi rekommenderar eftersom den inte ger särskilt mycket.

 

Min elev får inget mejl. Hur gör jag?

Om din elev inte får inbjudan ber du denne att kika i skräpposten samt kontrollera att programmet inte har några regler inlagda om att rensa bort liknande mejl. Om eleven fortfarande inte får sin inbjudan kan du kontakta oss på support@webbstjarnan.se så hjälper vi dig.

 

 

Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.