Skärmdump från Utseende -> Widgets med temat Hemingway

Veckans fråga: Vad är widgets och hur fungerar de?

Wordpress Widgets ger dig möjlighet att lägga till innehåll och funktioner till din sidomeny (eller dina sidomenyer, om du har fler än en). Exempel på detta är standardwidgets som kommer med Wordpress; för kategorier, taggmoln, sökfunktioner och så vidare.

Installerade tillägg kan också erbjuda widgets. Till exempel har du som är med i Webbstjärnan inte bara standardwidgets utan även en som heter Bild Widget, som ger dig möjlighet att ha bilder i din sidomeny.

Ett annat exempel på widget är Text-widgeten. I den kan du lägga in både ren text och html. Det betyder att du till exempel kan klistra in inbäddningskoder. Om vi tittar på webbstjarnan.se har vi lagt in Webbstjärnans film i en text-widget:

veckansfraga-widget

Ett annat populärt alternativ är att lägga till en besöksräknare i en text-widget. Besöksräknare kan du då generera genom externa tjänster. Anton på Webbstjärnans support har noterat att reliablecounter.com används många gånger för det ändamålet.

Du kanske också har sett badgar för kursdeltagare. Dessa får man vid avslutad kurs och kan klistra in på sin webbplats, precis som aktivklass.se har gjort.

För att summera ger widgets dig möjlighet att lägga in innehåll och funktioner utan att du ska behöva koda ihop det själv. Du aktiverar dem genom att dra widgeten från vänster in till din sidomeny på höger sida under Utseende -> Widgets.

 

Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.