Veckans fråga: Vad gör man med elaka kommentarer?

Förra veckan fick vi ett mejl av en lärare som på sin blogg har fått elaka kommentarer, innehållandes fula ord. Läraren kontaktade oss och frågade vad man kan göra samt berättade för oss att en polisanmälan ska göras.

Vad kan man ta reda på om en elak kommentar?

Det visas många gånger en ip-adress kopplat till en kommentar. Den ip-adressen ger inte så mycket för en privatperson och för att citera juristkollegan Filippa Murath, så kan "polisen få ut uppgifter och det är dem man ska kontakta. De har utredningsskyldighet". Gör alltså en polisanmälan och informera om allt som har hänt.

 

Är det ett brott?

"Det kan vara olaga hot, men det är en vägning. Det är till exempel inte förbjudet att yttra sig" säger juristkollegan. Det finns många faktorer som spelar in, och därför är varje fall många gånger unikt. Det här är svårt, i och med att det inte finns något konkret svar på vad som är brott och inte. Polisen kan hjälpa dig med det.

 

Polisanmäl!

Vi uppmanar alla till att polisanmäla en olämplig kommentar. Läs mer om näthat hos polisen.

 

Till vem vänder jag mig?

Förutom att göra en polisanmälan vill vi passa på att tipsa om Institutet för juridik och internet. Hit kan du vända dig för att få hjälp med information och vägledning.

 

Diskutera i klassrummet

Till sist vill jag tipsa om att ta tillfället i akt att diskutera i klassrummet. Hur beter man sig på internet, vem är man på internet, vad gör man på internet? Varför gör man vad på internet? Vill du ha stöd i att diskutera nätetikett har vi en lärarhandledning och nås såklart på mejl och telefon 08-452 35 00 vardagar 08:00 – 16:00.

 
Har du önskemål om vad som ska finnas med i nästa veckans fråga? Skriv en kommentar eller mejla Therese!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.