Vem vinner Webbstjärnan?

Webbstjärnan är en skoltävling som erbjuder verktygen (webbplats, domän, utbildning och support) för att du ska kunna arbeta med skolarbete på webben. En populär fråga just nu är: vem vinner Webbstjärnan?

Ett tips från oss på Webbstjärnan är att titta på tidigare nominerade lag och vinnande lag. I det här blogginlägget tar vi upp tre exempel och berätta varför juryn resonerade som den gjorde.

Exempel 1:
ekilla9d1.se vinner Webbstjärnan 2012 för sitt gedigna innehåll och arbetet med att använda historiska källor och låta dem gå i dialog på ett nyskapande sätt.”

När du besöker ekilla9d1.se möts du av ett tydligt syfte – en sajt om andra världskriget. På deras webbplats finns ett bra exempel på hur en Om-sida kan presenteras (de har delat upp den på tre: Klassens sida, Lärarnas sida och Om upphovsrätt). De har även utnyttjat webbens möjligheter att använda andras material som är licenserat under Creative Commons och public domain.

Exempel 2:
nalleresan.se vinner för idén att använda en Nalle som en modern Nils Holgersson på resa genom Sverige.”

Genom nallen som besöker olika skolor i Sverige bjuder laget in andra elever och lärare att delta i deras resa. På så sätt kan laget lära sig mer om andra platser i Sverige samt öppna upp klassrummet på ett modernt sätt. Juryn gillade interaktionsformerna som uppmuntrar andra skolor att arbeta med Internet i skolan. Laget har visat hur du kan låta webben bli en naturlig del av skoldagen genom att integrera nallen i bland annat svenska, slöjd och geografi.

Exempel 3:
kraftig.se vinner för att webbplatsen uppnår sitt syfte och når sin målgrupp genom att innehållet talar till målgruppen och är användaranpassat. Vinner även för sitt arbete med att själva koda sajten.”

Laget är ett bra exempel på hur en egenkodad sajt kan vinna – det finns ett innehåll! Juryn tittar främst på vad som finns på sajten, inte hur den är kodad. Därför är det jätteviktigt att ha en utförlig Om-sida för dig som tävlar i kategorin Teknik, där du sammanfattar arbetet med din webbplats.

Tips!

  • Din Om-sida är en sammanfattning av allt som finns på din sajt. Se till att få med allting där – smått som stort.
  • Juryn gillar interaktionsmöjligheter vilket kan vara allting från kommentarer till samarbeten.
  • Använd både ditt egna och andras material (som du får använda) för att nyttja öppna webbens möjligheter.
  • Överkurs: Genom att göra en så kallad heat map kan du se hur dina besökare beter sig på din sajt, vilket skulle kan ge information om eventuella förbättringsåtgärder.

Tveka inte att höra av dig till supporten vid eventuella frågor!

Kommenteringen är stängd för denna artikel.