Upphovsrätt av Jesper Wallerborg CC by

Vilka bilder är fria att använda på internet?

Igår genomförde vi vårt första seminarium i en serie av tre i samarbete med Digisam, Creative Commons på temat hur du kan använda "fritt" innehåll på webben, eller bilder, filmer, musik som är licensierade under Creative Commons.

Syftet med dessa seminarium är att du som är lärare eller pedagog i skolan och som vill lära dig CC- licenserna ska få en introduktion för hur det går till. Inbjudna som talare var:

Eftermiddagen var extremt intensiv, spännande och givande. För oss på Webbstjärnan var det en stor ära att ha Andreas Nordh där som inledde eftermiddagen med att berätta om hur han tillsammans med sina elever arbetat med upphovsrättsfritt material, creative commons licensierat material för att göra propaganda bilder på sitt Webbstjärnebidrag Ekilla9d1.se. Propagandabilder som handlade om andra världskriget. Andreas visade på de möjligheter som fritt material kan få för lärande och samtal kring värderingar. Ni kan ta del av hans presentation på hans webbplats.

Andreas Nordhs presentation följdes upp av Karin Nilsson, chef för Digitala museet vid Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museet, som berättade om deras arbete med att digitalisera samlingarna. Karin berättade också att Livrustkammaren, Skoklosters slott och Hallwylska museets bildsamlingar kommer att läggas upp högupplösta, under en Creative Commons erkännande licens i början av nästa år. Där kommer det att finnas massor med spännande bilder på föremål från Stormaktstiden och drottning Kristinas tid. Jag kan bara tänka vilka spännande webbplatser det skulle kunna bli.

Jag gav en introduktion till Creative Commons, den ligger på Slideshare och du kan ta del av den där. Dagen avslutades av Johanna Berg med hennes simskola, som i korthet går den ut på att ett sätt att lära sig hantera Creative commons licensiering i ABM-sektorn (arkiv, bibliotek och museum) gör man genom att starta med det enklaste.

Vi kommer att ha ett nytt tillfälle kring att komma igång med Creative Commons i mitten av januari och då är du hjärtligt välkommen. Håll utkick på bloggen så ska jag lägga upp mer information, när vi kommer lite närmare.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.