Vinnare i bästa projektarbete 2011 hot-nxt.se

Webbstjärnans projektledare åkte till Växjö för att dela ut Webbstjärnans specialpris till ett lag som inte hade möjlighet att närvara vid prisutdelningen.

Det är fredagmorgon och jag har begett mig till Växjö för att dela ut ett av Webbstjärnans specialpriser till ett lag som inte hade möjlighet att närvara vid prisutdelningen. När jag kommer fram till Katedralskolan i Växjö, för att lämna över priset till vinnarna i kategorin bästa projektarbete, möts jag av Thomas.

Han står i dörren till skolan och tar emot. Thomas är tillsammans med sina klasskamrater Hampus och Olof vinnare i kategorin projektarbete i årets omgång av Webbstjärnan. De har tillsammans som projektarbete valt att skapa en webbplats för att dokumentera sitt arbete med att bygga, programmera samt tävla med en robot.

Sedan utsågs deras webbplats om deras projektarbete av Webbstjärnans jury till vinnare i kategorin Bästa Projektarbete.

Byggde robot och webbplats

Det har alltså inom ramen för gymnasieskolans projektarbete skapat en sajt hot-nxt.se för att dokumentera sitt arbete med roboten Hot-Nxt. Namnet är har även deras domän och det kommer från initialerna i gruppen dvs Hampus, Olof och Thomas. Nxt är namnet på microprocessorn som styr roboten.

Själva projektarbetet föddes som en dröm hos Thomas som redan på högstadiet fått bygga robotar som han sedan tävlade med. Så när han skulle välja projektarbete så ville han göra det igen, bygga en egen robot. Thomas frågade Hampus och Olof om de ville vara med och tillsammans har de skapat, programmerat både robot och sajt. De har delat de olika delarna av projektet mellan sig broderligt sig så att alla skulle lära sig så mycket som möjligt.

De har även byggt webbplatsen själva, eftersom de ändå hade 100 timmar och på det skulle de med ganska små medel få fram en bra och tydlig sajt.

- Fast vi har lagt ner mycket mer tid än 100 timmar på att bygga sajten, och roboten, men det har det varit värt, för det har varit så skoj, säger Thomas.

Kompisen var med i Webbstjärnan

Men hur hittade ni Webbstjärnan undrar jag?

Det var mest en tillfällighet berättar Thomas och berättar vi hade en sponsor DASA, med vars pengar vi hade tänkt köpa domän och webbhotell, men så var en av hans kompisar som var med i Webbstjärnan. Och genom kompisen fick han reda på att Webbstjärnan fanns och sedan hade han läst på och det verkade ju bra, att få en egen domän och webbhotell i ett år, så de anmälde sig.

Kanske fler robotar i framtiden

På frågan om de ska fortsätta med robotar även efter gymnasiet berättar Thomas och Olof att de ska läsa på Lunds universitet med inriktning mot elektroteknik, Hampus ska ta ett år ledigt för att utforska världen, men sedan ska han också söka till Lund. Själva roboten Hot-Nxt har de monterat ner för de hade bara lånat de olika delarna.

Vi på Webbstjärnan säger grattis än en gång och ser fram emot att ta del av nya projektarbeten till hösten och i Webbstjärnan 12.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.