av Kristina Alexanderson

Tre kunskapsklappar – Webbstjärnan önskar god jul och gott nytt år

Den här veckan börjar några av er gå på jullov och vi vill hinna ge tre kunskapsklappar till dig som vill avsluta terminen med att lära dig något mer.

Tre kunskapsklappar

1. Fyra frågeställningar som gör dig källkritisk!

Tänk på att förhålla dig till följande frågor när du granskar källor:

  • Vem står bakom källan? En myndighet? En organisation? Ett företag? En privatperson? Är det någon som kan ämnet? Är det någon du litar på?
  • Varför är källan gjord? För att informera? För att presentera fakta? För att påverka? För att övertyga dig om något? För att sälja? För att underhålla?
  • Hur ser webbsidan ut? Finns kontaktinformation? Verkar texten seriös? Fungerar länkarna? Hänvisas det till andra källor? Finns det datum på sidan?
  • Kan du få informationen från något annat ställe? Har du letat någon annanstans? Skolbiblioteket? Stadsbiblioteket? Länkskafferiet? Har du jämfört med andra webbsidor?

Svaren på frågorna hjälper dig att kunna bedöma källans trovärdighet.

 

2. Bli en vass internetanvändare

Vad ska du tänka på när du laddar ner appar? Hur kan du skydda din dator? Vad är egentligen syftet med kedjebrev och varför uppkommer de? Bli en vass internetanvändare genom att gå kursen "Säkerhet på internet – en grundkurs i informationssäkerhet".
 

3. Internet – så funkar det!

Förutom skolsatsningen Webbstjärnan erbjuder Internetstiftelsen i Sverige också internetguider. Guiden "Internet – så funkar det!" är framtagen för lågstadiebarn men vi har märkt att den fungerar lika bra för äldre barn och vuxna. Det är en sann diskussionshöjare om teknik. Guiden är producerad i samarbete med Tekniska museets pedagoger.
 

Årets julklapp: ingenting

Årets julgåvobevis från Rädda Barnen innehåller absolut ingenting till våra nära och kära – men desto mer till barn som tvingats lämna sina hem på grund av krig och katastrofer. Därför har IIS denna jul valt att ge pengar till organisationen. Läs mer om arbetat här.
 

Webbstjärnan har öppet i mellandagarna

Vi har stängt 24-25/12 och 31/12. Har du någon fråga om ditt skolarbete är du varmt välkommen att höra av dig på support@webbstjarnan.se eller ringa 084523500 vardagar 08:00 – 16:00 så hjälper vi dig.

God jul och gott nytt år önskar
Kristina & Therese tillsammans med Marcus, Anton, Elin och Chris

Kommenteringen är stängd för denna artikel.