Webbstjärnan på resa – om vårt besök i Zürich

Förra veckan var Webbstjärnan iväg på studieresa till Zürich, Schweiz där vi besökte och fick lära oss om vår systertävling Junior Web Award. Här berättar vi om våra erfarenheter.

I onsdags tog hela Webbstjärnan-teamet sitt pick och pack och flög från ett soligt Stockholm till ett småregnigt Zürich, Schweiz för att besöka vår systertävling Junior Web Award.

Junior Web Award startades 2007 av SWITCH, som är den schweiziska motsvarigheten till IIS, och deras idé var att ge tillbaka något till den yngre generationen. De var alltså på många sätt en inspirationskälla för IIS när Webbstjärnan startades i 2008. Deras tävling påbörjas, precis som Webbstjärnan, i mitten av augusti och avslutas i mitten av mars. De har runt 200 deltagande lag och dessa lag använder i huvudsak publiceringsverktyget CMSbox (som kan liknas vid ett väldigt avskalat WordPress) eller så kodar de sin webbplats själva.

När Webbstjärnan var på besök under torsdagen var det dags för Junior Web Awards stora prisutdelning som hölls i det anrika Kongresshaus Zürich. I de vackra salarna möttes gästerna först av dukade långbord med godsaker och leddes sedan in till själva prisceremonin som ägde rum i en stor kupol, vars insida pryddes av projektioner av bilder från ungdomarnas webbplatser. Minst sagt mäktigt!

Till skillnad från Webbstjärnan har Junior Web Award inga priser i form av vinstsummor, utan de delar ut annat så som läsplattor, skrivare och studiebesök, bland annat på Microsoft och Google i Zürich (den sistnämnda fick även Webbstjärnan-gänget äran att få besöka).

Vi var överlag mycket imponerade över prisutdelningen. Här kan ni se en liten film om hur det hela såg ut:

Vår fredag vigdes åt ett besök på SWITCHs kontor för att utbyta erfarenheter med Séverine och Marco som jobbar med Junior Web Award. De var väldigt imponerade över att få se hur många lag vi har och hur väl den svenska skolan lyckas med att väva ihop skolarbete och Internet. Det, menade de, är lite av ett problem i Schweiz där lärare kan vara rädda för att bli ifrånsprungna av sina elever kompetensmässigt. Ett annat önskemål som de hade var att kunna diskutera kring upphovsrätt på samma vis som Webbstjärnan gör. De hävdar bestämt att det är en oerhört viktig fråga, särskilt för skolan, men att det i deras verksamhet inte problematiseras i samma utsträckning som hos Webbstjärnan.

Vår resa till Schweiz var grymt inspirerande och nu är vi om möjligt än mer sugna på att göra Webbstjärnan 2014 till det bästa Webbstjärnan någonsin.

Se bilderna från vår resa

Kommenteringen är stängd för denna artikel.