av Fabian Wester CC CC-BY

Webbstjärnans vinnare Running on Sunshine inspireras av Hans Rosling

Laget som lyste allra klarast på Webbstjärnans prisutdelning i tisdags var tjejerna och killarna bakom sajten runningonsunshine.se. Inte nog med att de kammade hem det största priset av alla – Årets bidrag, dessutom vann de pris för Bästa projektarbete. Men från början hade faktiskt de fyra ungdomarna från Helsingborg inte ens tänkt göra en webbsida.

runningonsunshine.se visas data från Öresundskrafts solcellsanläggning i realtid. Kraften som genereras visualiseras sedan på ett lättbegripligt sätt. Du kan till exempel se hur länge du kan dammsuga eller hur långt du skulle komma med en bil med den energimängd som genereras just när du är inne på sajten. Symbolerna är tydliga och enkla.

– Vi vill presentera statistik på ett roligare sätt, det är syftet för hela projektet, berättar Timmy Malmgren.

Största utmaningen – att skapa en snygg design

Det är också just designen och jobbet med att ta fram en snygg layout som Peter McEvoy, Sozan Darabi, Timmy Malmgren och Sara El-said pekar ut som den största utmaningen med projektet. Många timmar har plöjts ner i färg och form. Förutom vanlig lektionstid och två intensivveckor då de fick jobba heltid med runningonsunshine.se har de också träffats utanför skolan på regelbundna möten.

Brinner för öppna data

Inspiration till projektet har de hämtat från Sveriges egen världsförbättrare, Hans Rosling. Peter berättar:

– Hans Rosling brukar ofta prata om vilka oerhörda mängder intressant data olika organisationer sitter på och att de borde öppna upp sina API:er för att tillgängliggöra information så att andra kan bygga vidare på det. Det var där vi började, med att fundera på vilken sorts data vi skulle kunna visualisera.

Men från början hade de faktiskt tänkt göra en infografik som skulle visas på skärmar på stan. Det visade sig dock bli svårt att lösa rent praktiskt och teamet slog i stället in på webbspåret, något som vi på Webbstjärnan är väldigt glada över!

Alla har lärt sig webbprogrammering

Peter var den enda i gruppen som byggt webbsidor tidigare men under projektarbetets gång har de alla lärt sig att koda. Detta bland annat genom hårt pluggande av olika instruktionsvideos på Youtube. I och med närheten till kraftverket är deras huvudsakliga målgrupp för sajten Helsingborgare. runningonsunshine.se är dock väl värt ett besök även för oss som inte bor i närheten av ”sundets pärla” men som är nyfikna på solenergi.

Har jobbat genomgående med Creative Commons

En sak vi på Webbstjärnan verkligen gillar med Running on Sunshine är att de genomgående jobbat med Creative Commons. Både foton och symboler de hittat på webben samt de egna de gjort är licenserade under Creative Commons. Rekommenderar andra elever att anmäla sig till Webbstjärnan Det var Peter som fick laget att anmäla sig till Webbstjärnan.

– Jag hörde talas om tävlingen redan när jag gick i nian, men det var först nu när vi hade det här projektet som jag kände att det var dags att anmäla sig.

De andra nappade direkt och det är de så klart alla glada för i dag; förutom massa ny kunskap har de också haft väldigt kul som grupp och resan till Stockholm och prisutdelningen var grädden på moset, berättar Sara.

– Vi tyckte det var kul bara att få åka hit och hade aldrig kunnat drömma om att vi skulle vinna. Vi som blev så glada bara av att få veta att vi var bland de 100 bästa förra månaden.

– Hela upplevelsen har varit jätterolig, avslutar Sozan.

Kommenteringen är stängd för denna artikel.